Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 11:34 |

Održan mimohod sjećanja na pobijene širokobriješke franjevce

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 3. veljače (FENA) - Mimohodom vjernika od mjesnih spomenika stradalima u Mokrom i Crnim Lokavama do ratnog skloništa u Širokom Brijegu u nedjelju, 2. veljače, počeli su "X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca" u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Prvi mimohod sjećanja na pobijene hercegovačke franjevce i puk održan je iz Crnih Lokava prije pet godina na inicijativu lokalne udruge za poticanje ruralnog razvoja, a koju su sljedećih godina preuzeli i njihov primjer slijedili i mještani Mokroga.

Vjernici ovih dvaju sela na ovaj način se hodom i zajedničkom molitvom tradicionalno i simbolično prisjećaju svih nevinih žrtava u vremenima Drugog svjetskog rata i poraća u ovim krajevima, priopćili su organizatori.

"Svi oni koji su u nedjelju došli do spomenika svojih pobijenih do franjevačkog ratnog skloništa, gdje su jugokomunisti ubili i zapalili 12 franjevaca, pokazali su da točno znaju koji je njihov identitet. Povezujući simbolično svojim hodom svoje pale iz obitelji i svoje pale franjevce posvjedočili su ujedno i odlučnost u svoju opstojnost na ovim prostorima, jer tko zaboravi svoje mrtve, zaboravio je i svoje žive", kazao je vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" fra Miljenko Stojić.

Zajednička molitva kod ratnog skloništa u Širokom Brijegu za pokoj duša pobijenih održana je u 17 sati, a nakon toga i sveta misa u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM, stoji u priopćenju.

Sedamdeset petu godišnjicu - "X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca", koja će se do 7. veljače obilježiti mimohodima i misama zadušnicama, priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!