Svijet     | 03.02.2020. 11:47 |

Macron doputovao u dvodnevnu posjetu Poljskoj

FENA Internet

VARŠAVA, 3. februara (FENA) -  Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u ponedjeljak u dvodnevnu posjetu Poljskoj u nastojanju da postigne otopljavanje političkih odnosa  unutar EU kada odlazak  Velike Britanije preoblikuje političke saveze u 27-članom bloku.

Stigavši ​​u Varšavu nekoliko dana nakon Brexita, Macron upozorava na važnost jedne od najvećih članica EU-a, uprkos odnosu obilježenom sukobima oko pitanja koja se odnose na politiku klimatskih promjena,  pridruživanje NATO-u i vladavinu zakona u Poljskoj, prenosi Reuters.

U pokušaju jačanja veza, Macron će predložiti nove investicijske planove i vojna partnerstva, rekli su francuski i poljski dužnosnici.

"Možda nećemo odmah biti najbolji prijatelji, ali postepeno možemo obnoviti radne odnose", izjavio je agenciji Reuters poljski dužnosnik blizak premijeru Mateuszu Morawieckom.

Odnosi Poljske i Francuske su dovedeni u pitanje  nakon što je poljska vlada ukinula helikopterski ugovor vrijedan 3,4 milijarde dolara s Airbusom 2016. godine, naljutivši Francusku, koja je smatrala da je sporazum uglavnom dogovoren.

Od tada su Francuska i Poljska u mnogim pitanjima suprotne strane.

Macron, zagovornik jedinstvene Evrope, osudio je nacionalističke vlade poput poljske i kritizirao, zajedno s izvršnom vlašću EU-a, nastojanje poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) da poljske sudove i medije stavi pod veću kontrolu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta