Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 14:51 |

Podžić - Póse: Saradnja BiH i Mađarske u oblasti odbrane intenzivna i uspješna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u posjetu ambasadora Mađarske u BiH Krisztiána Pósu, s kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i aktuelnim pitanjima značajnim za pokretanje pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Podžić se zahvalio Posi na posjeti, kao i na podršci Mađarske u uspostavljanju mira i obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvalio na doprinosu inžinjerijskog bataljona mađarskog kontigenta u sastavu EUFOR-a pri vađenju dijelova Starog mosta u Mostaru tokom njegove obnove, kao i za pomoć centrima za obuku Oružanih snaga BiH, te za podršku u zbrinjavanju prekobrojnog vojnog personala prilikom uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH.

Podžić je upoznao mađarskog ambasadora s nekim od prioriteta rada Ministarstva odbrane BiH, izdvojivši aktivnosti na implementaciji zadataka proistaklih iz dokumenta „Reformski program Bosne i Hercegovine“ koji je usaglašen na nivou Predsjedništva BiH, provedbu ciljeva iz dokumenta „Pregled odbrane“ iz 2016. godine, kao i aktivnosti na planu modenizacije OSBiH i dostizanja što većeg stepena ineroperabilnosti sa snagama EU i NATO-a.

Podžić je istakao da je potrebno razvijati pozitivne procese u BiH koji su od ključne važnosti za ostanak mladih ljudi i bolji život svih građana.

Posa se zahvalio na prijemu, ujedno uputivši čestitke Podžiću na imenovanju za ministra odbrane BiH.

Saradnju Mađarske i BiH u oblasti odbrane Posa je ocijenio intenzivnom i veoma uspješnom, naglasivši da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. Također, ponovio je opredijeljenost Mađarske da nastavi podržavati priključenje BiH u evropske i evroatlantske integracijske procese, kazavši da je slanje „Reformskog programa BiH“ uspješan projekat, saopćeno je iz MOBiH. 

Ambasada Mađarske u BiH ujedno je i kontakt ambasada za saradnju s NATO-om.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Mađarska protestuje kod američkog ambasadora zbog Bidenove izjave o Orbanu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo