Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 16:11 |

Delegacija EU - Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se danas sa članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa evropskim standardima.

- Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda - kaže se u pisanoj izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH.

EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu.

- Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU. Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Evropu - naglašava se u izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Program EU za mlade političare i aktiviste prilika za diskusiju o narednim koracima BiH ka EU

EU obezbijedila 1000 računara za 15 srednjih stručnih škola u Bosni i Hercegovini

Evropska unija osuđuje ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta