Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 18:05 |

Dodik:Predsjedništvo BiH nije raspravljalo o pitanjima o kojima nema saglasnosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razmatralo je nekoliko tehničkih pitanja poput usvajanja sporazuma, kreditnih aranžmana za nekoliko općina te se nekoliko tačaka dnevnog reda odnosilo na imenovanja ambasadora.

Kako je novinarima nakon današnje sjednice u Sarajevu potvrdio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neke od tačaka dnevnog reda nisu razmatrane jer oko njih ne postoji saglasnost.

Jedna od stvari kojima je Predsjedništvo odlučilo danas ne raspravljati tiče se PISA istraživanja, a Dodik kaže da je to učinjeno jer se traži način da Republika Srpska bude vidljiva u tom istraživanju na kojem je BiH posljednji put pokazala nezavidne rezultate.

Zatražio je da se iskažu podaci za samu Republiku Srpsku koja, kaže, ima zaseban obrazovni sistem, iako nema ništa protiv da se rezultati i kumulativno iskažu na nivou BiH.

Uporedio je to s izradom energetske i transportne strategije BiH koje su, ističe, napravljene zasebno po entitetima u okviru nadležnosti, a potom je izrađena strategija na nivou BiH.

Stoga Dodik ne vidi ništa sporno da se slično uradi i za PISA istraživanje jer je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta, odnosno kantona u Federaciji BiH, ponovio je.

Još jedan stvar oko koje se članovi državnog predsjedništva nisu složili je i dolazak predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u službenu posjetu BiH jer se tome Dodik usprotivio, a kao obrazloženje naveo je trenutna dešavanja u toj zemlji u vezi s usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da je pitanje pozicije BiH na putu ka Sjevernoatlantskom savezu (NATO) otvoreno i tokom današnjih razgovora ambasadora s članovima Predsjedništva.

Podsjetio je na uvjete za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) iz Talina kada se od BiH zatražilo da neperspektivnu vojnu imovinu da u nadležnost Ministarstvu odbrane BiH, a to pitanje bez odgovora je već godinama.

- Ne mogu da osiguram od ostalih članova Predsjedništva da se povučemo iz MAP-a, ali MAP nema ono što je osnovno za njegovo aktiviranje, a to je Godišnji nacionalni plan (ANP) jer Program reformi to nije iako ima onih koji to tako žele podvaliti - kazao je Dodik.

Tvrdi da su neki dužnosnici NATO-a kazali da taj dokument ne može poslužiti za integraciju, nego samo može služiti kao dokument za partnerstvo i saradnju.

Osvrnuo se na zahtjev predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića o sazivanju hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na koji bi se razmatralo pitanje pozicije BiH na putu ka NATO-u pozivajući Šarovića da to sam učini ukoliko ima dovoljno potpisa.

Govorio je i o susretu s ambasadorima zemalja Evropske unije i kazao da je na tom susretu bilo razgovarano o procesu evropskih integracija, ekonomskim reformama te izborima, a u okviru te teme, kaže kao najvažnije pitanje postavljeno je pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Ponovio je još jednom stavove SNSD-a o tome da će podržati sve izmjene Izbornog zakona kojima bi se osiguralo Hrvatima da budu legitimno birani ocjenjujući da bi to doprinijelo stabilizaciji političkih prilika u BiH.

Poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sljedeći preuzima Šefik Džaferović, kojeg je Dodikov SNSD u prošlom mandatu kada je Džaferović obavljao dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bojkotirao nedolaskom na sjednice optužujući ga za ratne zločine.

Sada su novinari postavili pitanje da li će Dodik dolaziti na sjednice koje će Džaferoivć sazivati, a Dodik kaže da SNSD to nije smetnuo s uma, ali je dodao da su se i potrudili da utvrde odgovornost Džaferovića.

- Moja odgovornost za rad u Predsjedništvu je isključivo vezana za one koji su me birali, a ne da li će Džaferović voditi sjednicu. Ovdje moram učestvovati u radu kako bi štitio interese Republike Srpske i doprinosio da se donosu odluke koje će biti korisne za sve u BiH, a naravno i za nas iz RS-a - stav je Dodika.

Ipak kaže da Džaferović nije popravio svoju biografiju u međuvremenu, ali mu je veoma zahvalan jer je došao na sahranu Dodikovog oca koji je preminuo prije nekoliko dana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo