Regija     | 03.02.2020. 18:10 |

Kurti najavio tužbu za zločine i zahtjev za ratnom odštetom od Srbije

FENA Agencije

BEOGRAD/PRIŠTINA 3. siječnja (FENA) - Mandatar za sastav kosovske vlade Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da će, postane li premijer, tužiti Srbiju za zločine i tražiti ratnu odštetu, ali i da je spreman na dijalog s Beogradom o normalizaciji odnosima.

Kurti je u kosovskom parlamentu predstavio program i sastav svoje vlade, više od tri mjeseca nakon što je na parlamentarnim izborima njegov pokret Samoodređenje odnio relativnu pobjedu.

"Spreman sam u potpunosti voditi dijalog s Beogradom, stvorit ću tim koji će se posvetiti tome", naglasio je Kurti, prenose srbijanski mediji.

Nabrojao je da će dijalog biti usmjeren ka pitanjima "bilateralnih odnosa, dobrosusjedstva, nestalih osoba, reparacije, sukcesije".

No, najavio je da će Međunarodnom sudu pravde tužiti Srbiju za ratni zločin, genocid i agresiju u ratu na Kosovu 1998.-99.

Također je obećao da će donijeti zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovječnosti. "Bit ćemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine", poručio je.

Predložio je lustraciju u svim sektorima na Kosovu, obećao da nijedan pojedinac niti tvrtka "neće biti jači od države" i najavio uvođenje obveznog vojnog roka od tri mjeseca.

Kurti je vođa pokreta Samoodređenje koji je na parlamentarnim izborima u listopadu 2019. osvojio najviše mandata. Samoodređenje je s drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (LDK) Ise Mustafe koncem prošlog tjedna usuglasio uvjete za formiranje koalicijske vlade.

U novu je vladu Kurti predložio i dva predstavnika Srpske liste, sestrinske stranke naprednjaka u Srbiji koje vodi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Resor povrataka i manjinskih zajednica trebao bi voditi Dalibor Jevtić (SL), a ministarstvo za regionalni razvoj njegov stranački kolega Ivan Milojević.

Od nove vlade očekuje se da nastavi dijalog s Beogradom zamrznut koncem 2018. zbog uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije, čije ukidanje Beograd postavlja kao uvjet da se vrati za pregovarački stol o normalizaciji odnosa.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana