Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 06:59 |

Predstavnički dom PSBiH danas razmatra nekoliko zakonskih rješenja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas na sjednici nekoliko zakonskih rješenja, ali na dnevnom redu nije imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Iako je ranije najavljeno da bi se poslanici danas o tome trebali izjašnjavati, čime bi se kompletirao novi saziv Vijeća ministara, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić kazao je da oko tog pitanja još uvijek nije postignut dogovor.

- Očekujemo da se dođe do dogovora na ranije dogovorenim principima o tome da to bude nestranački kandidat koji ima ugled unutar nadležnosti ili unutar oblasti za koju će biti zadužen, kao što je pitanje ljudskih prava - naveo je Zvizdić.

Pred poslanicima su izmjene Zakona o platama i naknadama, koje ponovno predlaže državni poslanik Damir Arnaut, a već su razmatrane i odbijene na decembarskoj sjednici, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih poslanika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Arnaut je istakao da će prema konzervativnim pokazateljima najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, u ovom mandatu steći uvjete za penziju, a time i na otpremninu.

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o putnim ispravama koje predlože Arnaut, a izmjene predviđaju da će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti podnosiocu zahtjeva i u slučaju ako nije izmirio sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece.

To zakonsko rješenje nije podržala nadležna parlamentarna komisija o čemu će danas biti upoznati i poslanici koji će se o tome i izjašnjavati.

Arnaut je predložio još jednu zakonsku izmjenu, u pitanju je Zakon o državnoj službi u institucijama BiH čiji zakonski principi nisu podržani na Ustavnopravnoj komisiji, a izmjene reguliraju pitanja visokih troškova građana koji se prijavljuju na konkurse za radna mjesta u državnoj službi.

Prijedlog precizira da svi kandidati mogu dostaviti obične kopije tražene dokumentacije, a da su samo uspješni kandidati obavezni u propisanom roku dostaviti originale, odnosno ovjerene kopije dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje traženih uvjeta.

Pred poslanicima PD PSBiH danas su i izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći kojeg je potrebno dodatno usuglasiti s direktivama Evropske unije, a predlaže Vijeće ministara BiH, kao i nekoliko izvještaja o radu bh. institucija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'