Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 10:22 |

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH, nekoliko zakona na dnevnom redu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a državni poslanici razmatrat će nekoliko prijedloga izmjena zakonskih rješenja, među kojima je i ona koja se tiče smanjenja otpremnina funkcionerima.

Naime, pred poslanicima su izmjene Zakona o platama i naknadama, koje ponovno predlaže poslanik Damir Arnaut. Radi se izmjenama koje su već razmatrane i ranije odbijene, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih poslanika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Njegov prijedlog je i da se izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku jer su pitanju jednostavnije zakone izmjene.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o putnim ispravama koje predlože Arnaut, a izmjene predviđaju da će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti podnosiocu zahtjeva i u slučaju ako nije izmirio sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece.

Pred poslanicima Predstavničkog doma danas su i izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći kojeg je potrebno dodatno usuglasiti s direktivama Evropske unije, a predlaže ih Vijeće ministara BiH, kao i nekoliko izvještaja o radu bh. institucija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta