Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost Hrvatske republikanske stranke

Saopćenje

Priopćenje za javnost: Sve je u redu, vjerujmo HDZ-u!

Porazni pokazatelji smrtnosti od malignih i kardiovaskularnih oboljenja, stope smrtnosti novorođenčadi… činjenica da pijemo vodu čija se kvaliteta ne kontrolira, da udišemo otrovan zrak, da više djece nedostaje ovih dana po školama, nego ih je na nastavi, itd. su „predstava i cirkus“.

Tim su riječima predstavnici Vlade HNŽ-a, prigodom zadnje sjednice Skupšteina HNŽ-a, komentirali razloge odbijanja inicijativa, amandmana i prijedloga upućenih od strane HRS-a s kojima smo tražili izradu multidisciplinarnog istraživanja razloga porasti stope smrtnosti od malignih oboljenja i razloge visoke stope smrtnosti novorođenčadi u HNŽ. Naime, HNŽ po svim tim negativnim, ali i drugim zdravstvenim pokazateljima daleko odskače od prosjeka kojeg je definirala Svjetska zdravstvena organizacija.

 „Zašto bi bili problem ti podaci, ako su slični za cijelu Federaciju? Ljudi i u Sarajevu ne mogu disati čist zrak i imaju visoku stopu smrtnosti od malignih oboljenja. Nemamo mi sredstava za te predstave!“ rečeno nam je iz Vlade HNŽ-a.

Dakle, po Vladi HNŽ-a, nije nikakav problem što obaramo negativne rekorde po pitanju stope oboljenja i smrtnosti od malignih oboljenja, jer cijela Federacija ih obara. Nije problem što nas truje zagađen zrak, jer truje i Sarajevo i Tuzlu. Novaca ima za službena vozila ureda Predsjednika Vlade, za ravnatelje Zavoda, Fondova itd., a nema za analizu uzroka tolike stope smrtnosti i obolijevanja stanovništva U HNŽ-u, koju bi uradio Zavod za javno zdravstvo i koja, primjerice, ne košta niti pola iznosa vrijednosti vozila predsjednika Vlade Nevenka Hercega.

Ono što je se mora naglasiti jeste i da zastupnici u Skupštini u velikoj većini dijele mišljenje Vlade HNŽ-a, jer su i oni odbili naše prijedloge. Dapače, pojedini tvrde kako je situacija daleko od zabrinjavajuće, iako ih demantira službeno izvješće Zavoda za javno zdravstvo. Također, izgleda da nikoga ne zabrinjava što ovih dana u Mostaru više djece i nastavnog osoblja po školama izostaje sa nastave, nego je na nastavi zbog viroze i gripe. Iz resornih institucija govore kako je „sve kao inače“, te da nisu potrebne dodatne mjere prevencije širenja zaraze. Sve je u redu, vjerujmo HDZ-u BiH, ne vjerujmo svojim očima! Odbijanjem realno izvedivih inicijativa koje idu za opće dobro ne samo vladajuća većina, nego i oporba u HNŽ-u pokazuju svoje pravo lice. Zanimljiva nam je i simptomatična bila šutnja poslovično „ljute“ oporbe sa ljevice i one, tobože oporbene, hdzovske s brojkama, na sve ovo.

HRS će i dalje inzistirati na tome da se urade multidisciplinarne analize uzročno posljedičnih veza razloga porasta stope oboljenja od malignih bolesti, posebice u Mostaru, budući da ovaj grad prednjači po svim negativnim podacima.

HRS

HRS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.