Kultura     | 05.02.2020. 15:24 |

Izložba radova grafičkog dizajnera 'Milton Glaser' u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Muzej u egzilu organizatori su izložbe "Milton Glaser", posvećene jednom od najslavnijih američkih grafičkih dizajnera, koja će biti otvorena u četvrtak, 6. februara u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Na izložbi će biti predstavljena zbirka od sedamdeset originalnih plakata tog grafičkog dizajnera.

Nacionalni muzej dizajna Cooper Hewitt je Glaseru 2004. godine dodijelio priznanje za životno djelo. Asocijacija Fulbright je to učinila 2011., a 2009. godine je kao prvi grafički dizajner u istoriji dobio Nacionalnu medalju za umjetnost.

Glaser je dva puta kreirao postere za Sarajevo. Prvi put je to bilo 1983. godine. Tada je Međunarodni olimpijski komitet od njega zatražio da kreira poster za promociju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Ponudio je dva rješenja i oba su bila producirana kao grafike, te se danas čuvaju u zbirci Međunarodnog olimpijskog komiteta i u zbirci Muzeja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu (Zbirka Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine).

Druga je prilika bila 2014. godine. Tada je, zajedno sa Mirkom Ilićem, napravio poster u povodu obilježavanja stote godišnjice od atentata u Sarajevu, 1914. godine - Sarajevo 100 u organizaciji ULUPUBiH-a, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'