Svijet     | 04.02.2020. 12:05 |

Iranac osuđen na smrt zbog špijuniranja za CIA-u

FENA Internet

TEHERAN, 4. februara (FENA) - Iranska vlada je u utorak potvrdila da je osudila na smrt Iranca kojem je suđeno zbog špijuniranja za CIA-u.

Zvanična novinska agencija IRNA izvijestila je da će presuda biti provedena ubrzo, citirajući glasnogovornika iranskog pravosuđa Gholam-Hossein Esmaeelija koji  je rekao na press konferenciji da je Amir Rahimour dijelio informacije o nuklearnom programu države sa američkom špijunskom agencijom i da je dobijao velike svote novca.

Esmaeeli je rekao da je Vrhovni sud Irana također potvrdio presudu. Kazao je i to da SAD konstantno koriste špijunažu kako bi nanijeli štetu Iranu, ali da nisu uspjeli niti u jednom svom pokušaju jer iranska vlada uvijek otkrije američke i cionističke špijune i kazni ih. 

Pristalice tih ljudi trebali bi znati da Iran ne pravi kompromise sa neprijateljima, posebno stranim, dodavši da su nedavno dvojica Iranaca uhapšeni na osnovu optužbi za špijunažu. Špijunske aktivnosti vršili su u okviru dobrotvornih organizacija, a osuđeni su na 10 godina zatvora za špijunažu i još pet godina zbog akcija protiv sigurnosti.

Njihova imena Esmaeeli  nije otkrio, jer im kazne nisu finalizirane.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo