Ekonomija     | 04.02.2020. 12:52 |

Formirano Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. februara (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na posljednjoj sjednici imenovala je Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u kantonu.  

Vijeće pored premijer BPK-a Goražde čine gradonačelnik Grada Goražde i načelnici općina Pale i Foča u FBiH.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća pojašnjava da je riječ o tijelu čije je formiranje zakonska obaveza, a koje ima savjetodavnu ulogu u procesima definisanja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u BPK Goražde.

- S obzirom da Strategija razvoja BPK Goražde za period 2016-2020.godina ističe krajem ove godine, imenovano Vijeće će imati obavezu da djeluje kod strateškog planiranja i izrade razvojnih strateških dokumenata, od značaja za lokalne zajednice i BPK Goražde. Takođe, potrebno je napraviti analizu svih strateških dokumenata sa lokalnog i kantonalnog nivoa i uskladiti ih sa dokumentima razvojnog planiranja na federalnom i državnom nivou - naglasila je Obuća.

Dodala je da je potrebno definisati i prednosti te nedostatke kada je u pitanju razvojni potencijal BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu.

- Želim istaći da se sa izradom Strategije razvoja BPK Goražde za period 2021-2027.godina, paralelno ide i sa izradom Strategije razvoja lokalnih zajednica u sastavu BPK Goražde. Novina u odnosu na prethodni period je da će u izradu Strategije razvoja biti uključeni svi relevantni faktori od lokalnog do kantonalnog nivoa, te ne samo predstavnici izvršne vlasti, već i zakonodavne - kazala je premijerka BPK Goražde.

S tim u vezi, u organizaciji UNDP-a, 6. februara za poslanike u Skupštini BPK Goražde bit će organizovan seminar o temi "Razvojno planiranje i razvoj BPK Goražde“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'