Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 13:26 |

PD PSBiH - Odbijena hitna procedura usvajanja izmjena Zakona o otpremninama BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da se danas po hitnom zakonodavnom postupku izjašnjavaju o izmjenama Zakona o platama i naknadama koji predviđa smanjenje otpremnina.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Naime, pred poslanicima su bile izmjene zakona, koje ponovno predlaže poslanik Damir Arnaut, a radi se izmjenama koje su već razmatrane i odbijene na prethodnoj sjednici, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih poslanika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Poslanici će se danas izjašnjavati u drugom krugu glasanja o nekoliko zakonskih rješenja o kojima Kolegij nije uspio postići saglasnost, a među njima su izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Kolegij nije postigao saglasnost ni oko izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić, a radi se o zakonu kojim bi se uklonile nelogičnosti nastale nakon posljednje izmjene tog zakona propisujući brojne uvjete za prijavu prebivališta.

Predlagač izmjena Zakona o putnim ispravama BiH koje predviđaju da se ne omogući izdavanje pasoša za one koji ne plaćaju alimentaciju Damir Arnaut pozvao je poslanike da ne prihvate negativno mišljenje nadležne komisije.

O svim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati nakon što obave cjelokupnu raspravu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'