Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 14:38 |

MSBiH pozdravlja aktivnosti unutar Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (MSBiH) pozdravlja i smatra veoma važnom odluku rukovodioca Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, da organizira sastanak Udarne grupe 10. februara.

Istovremeno, Ministarstvo pozdravlja i aktivnosti koje se vode unutar Udarne grupe na imenovanju specijalizovanih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima u svim tužilaštvima i policijskim agencijama.

Oni će, kako je planirano, biti uključeni u specijalističku Mrežu tužilaca i istražilaca u okviru koje će razmjenjivati informacije, planirati i provoditi zajedničke akcije, provoditi obuke, vršiti analize slučajeva i iz tih iskustava graditi standarde u svom radu. 

Revitalizacija ove Udarne grupe iznimno je važan korak nakon što je Vijeće ministara BiH 23. januara usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za razdoblje 2020-2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako se nadalje navodi, ovakvim radnjama nadležnih institucija BiH omogućeno je da sadašnji status BiH  na „Nadzornoj listi 2“ (Tier 2 watchlist), na listi zemalja koje kategorizira Odjel za nadgledanje i borbu protiv trgovine ljudima američkog State Departmenta, uz punu pomoć Ambasade SAD u Sarajevu i ambasadora Erica Nelsona, ostane takav da omogućava nastavak pomoći našoj zemlji po više veoma značajnih i strateških osnova.

- Također, time bi trebao biti spriječen i eventualni prelazak naše zemlje u status 'Nadzorna lista 3', koji bi bio iznimno štetan po naše međudržavne partnerske odnose, ekonomiju i sigurnosne agencije - navodi se, uz ocjenu kako "ovakvim odgovornim ponašanjem Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti BiH i Udarne grupe, naša zemlja daje doprinos u borbi protiv planetarne pošasti trgovine ljudima i organiziranog kriminala u ovoj oblasti".

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode, također, da će nastaviti raditi na obimnom poslu ispunjavanja svih obaveza koje proističu iz Strategije koju je usvojilo Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu