Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 15:16 |

Novaković Bursać: Što se nas tiče, procedura kompletiranja VMBiH je završena

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Predsjedavajuća Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać je u pauzi zasjedanja  izjavila novinarima da je, što se njih tiče, procedura kompletiranja novog saziva Vijeća ministara BiH završena.

- Što se tiče imenovanja, što se tiče potvrđivanja, SNSD nije meta za takvo pitanje. Vi znate ko opstruira politički dogovor i ko opstruira, u principu, svih ovih mjeseci uspostavljanje funkcionalnosti svih institucija - kazala je Novaković Bursać, dodajući da misli na Stranku demokratske akcije.

Na novinarsku konstataciju da je SDA koalicioni partner SNSD-a, odgovorila je da nisu oni njihovi koalicioni partneri, nego da su oni njihovi partneri u formiranju zajedničkih organa.

- Pojavili se jesu određeni zahtjevi iz te stranke koji se tiču entitetskih nivoa. Mi smo spremni da razgovaramo o entitetskim nivoima na tom nivou. Za nas je priča, što se tiče konstituiranja zajedničkih organa, načelno i dogovorno završena. Implementacija nije u dijelu formiranja Vijeća ministara BiH, ali nije ni u dijelu mnogih drugih imenovanja, tako da se proces nastavlja - navela je Novaković Bursać.

Na novinarsko pitanje u vezi s ANP-om, kazala je da „ANP ne postoji“.

- Mislim da su najglasniji u ovoj priči predstavnici PDP-a i SDS-a. Mislim da su ovo prehisterične reakcije uslovljene, prije svega, razočarenjem jer se slanjem Programa reformi, koji se jeste desio, u suštini ništa spektakularno nije desilo na putu i saradnji BiH s NATO paktom, a oni su činjenično izašli iz Vijeća ministara BiH - kazala je Novaković Bursać.   

Mislimo, dodala je ona, da su oni bili spremni „i sve aktivnosti koje su se dešavale prošle godine, išle su u pravcu toga da oni zadrže status i svoje pozicije u zajedničkim organima, prije svega u Vijeću ministara BiH“.

- To se nije desilo i ova reakcija je odraz puste želje za ovim pozicijama - smatra Novaković Bursać.

Upitana je li MAP aktiviran ili nije, odgovorila je „naravno da nije“, te da je u statusu kakav je bio i prošle i pretprošle godine.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Novaković-Bursać na sjednici komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Novaković-Bursać na sjednici komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo