Svijet     | 04.02.2020. 15:35 |

Putin ne objavljuje političke planove

FENA Internet

MOSKVA, 4. februara (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da nacionalni referendum o ustavnim promjenama koje je predložio neće biti iskorišten kako bi se produžio njegov boravak na vlasti, ali je ostao "nijem" prema svojim budućim političkim planovima.

Kritičari Kremlja smatraju Putinove amandmane dijelom njegovih napora da ostane na čelu države nakon što njegov trenutni predsjednički mandat istekne u 2024. Predložene promjene ipak ne preciziraju kako bi on to mogao učiniti.

Upitan tokom sastanka sa studentima i profesorima da li bi se referendum mogao koristiti da se direktno produži njegov boravak na vlasti, Putin je izjavio da to nije ono što želi.

- Nisam predložio da se produži moja vladavina. Izbori za šefa države moraju se održati na osnovi konkurencije - kazao je.

Posmatrači spekuliraju da bi, kada mu mandat istekne, Putin mogao iskoristiti amandmane da obavlja dužnost šefa Državnog vijeća ili premijera. Pozicija premijera, ipak, tek treba biti definirana, dok je čelnik Državnog vijeća očigledno podređen predsjedniku, i malo je vjerovatno da bi Putin tu poziciju namijenio sebi.

Ostalo je nejasno zašto ruski čelnik žuri s ustavnim promjenama četiri godine prije isteka svog mandata.

Putin, 67-godišnji bivši oficir KGB-a  koji predvodi Rusiju duže od 20 godina, najdugotrajniji je ruski čelnik od vremena sovjetskog vođe Josifa Staljina. Putin nastoji da zadrži svoje planove u tajnosti do posljednjeg trena, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu