Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 17:09 |

Velika Britanija - UK Network: Prijave za srebrenički 'Marš mira' do 7. februara

FENA Saopćenje

LONDON/SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Udruženje bh.dijaspore „UK Network“ sa sjedištem u Birminghamu (Velika Britanija) obavještava zainteresirane da počinju pripreme za „Marš mira“, a rok za prijavu je 7. februar ove godine.

Trodnevna šetnja od Tuzle do Potočara održava se svake godine u spomen na hrabre ljude Srebrenice i Potočara.

Kultura sjećanja je važan aspekt identiteta, stoga iz Udruženja UK Network ističu da je izuzetno važno prisjećati se žrtava, posebno u vremenu negiranja genocida, kada se broj žrtava minimizira.

Naime, 11. jula 1995. godine, je više od 10.000 bosanskih muslimana - Bošnjka krenulo je iz Srebrenice, s ciljem okupljanja na brdu Buljim kako bi krenuli na slobodni teritorij Tuzle.

Dok su se okupljali u koloni, srpske vojne snage započele su tešku pucnjavu. Bez naoružanja i bez zaklona, zadnji dio kolone raspadao se dok su žrtve trčale u šumu radi pokrivanja. Mnogi su ubijeni na licu mjesta, dok su stotine drugih okupljeni i pogubljeni.

Za one koji žele da učestvuju u „Maršu mira“, informacije ali i registarski obrazac mogu dobiti na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6-58dKxpY804k6XgsEXuatO9o0vwK5j0GvMXT-fzSsBFxVA/viewform

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krenuo 19. 'Marš mira' od Nezuka do Potočara

Podrška FUCZ učesnicima 'Marša mira 2023'

Četvorica učesnika 'Puta mira i ljubavi' stigli u Tuzlu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu