Ekonomija     | 04.02.2020. 16:21 |

Košarac i Džindić: Afirmisati saradnju u cilju efikasnije prohodnosti odluka

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića, razgovarali su  o modelu buduće saradnje i mnogim aktuelnim pitanjima.

Košarac je informirao Džindića da u potpunosti želi afirmisati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Distrikta Brčko sa Ministarstvom vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Džindić je podržao tu inicijativu u cilju bolje i efikasnije prohodnosti odluka.

Sagovornici su se, također,  usaglasili da postoji potreba za održavanjem periodičnih sastanaka na ministarkom nivou, te najavili da će to biti praksa u njihovoj saradnji.

Ministar Košarac informisao je ministra Džindića o nedavnom sastanku koji je u Briselu imao sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, te najavljenoj reviziji zaštitnih mjera koje je EU uvela na uvoz proizvoda od čelika. U tom kontekstu, ministri Košarac i Džindić ukazali su na potrebu da u zadatom roku, usaglašeno, pripreme kvalitetne argumente koji će biti predstavljeni Evropskoj komisiji u cilju izuzimanja BiH od zaštitnih mjera EU.

Na sastanku je bilo riječi i projektima gasifikacije u BiH, te su sagovornici konstatovali da je potrebno osigurati nove pravce snabdijevanja, kao i diverzifikaciju izvora.

Ministri Košarac i Džindić usaglasili su i da je potrebno inovirati postojeće radne grupe koje rade na određenim normativnim aktima. Sagovornici su takođe dogovorili da će u narenom periodu zajedno posjetiti određene kompanije namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH.

Tokom današnjeg susreta, usaglašeno je da će u narednom periodu biti iniciran sastanak ministra Košarca i nadležnih entitetskih ministara sa predstavnicima Energetske zajednice, na kojem će biti razmotreni uslovi iz Trećeg energetskog paketa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana