Kultura     | 04.02.2020. 19:10 |

Omaž na prvu godišnjicu smrti zeničkom profesoru Željku Škuljeviću

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. februara (FENA) – Muzej grada Zenice obilježio je omažom i promocijom knjige izabranih tekstova „O(bez)drumljenost“ prvu godišnjici smrti zeničkog univerzitetskog profesora folozofije i pjesnika Željka Škuljevića.

Kako je istakao banjalučki univerzitetski profesor Milorad Živanović, pokojni Škuljević ostavio je dubok trag u filozofiji i „onome što se zove kultura, umjetnost ili pripada nekim drugim sferama stvaralaštva“.

-Onaj koji ostavi trag, on je, zapravo, još živ. To je jedno pravilo koje važi za sve ljude koji pokušavaju da taj trag čak i produbljuju.Željko Škuljević je i živio na osoben način, koji je doticao različite sfere postojanja i, naravno, kao čovjek je imao širok krug poznanika, prijatelja koji su ili bili bliski po mišljenju, razumjevanju svijeta, života i umjetnosti ili koji su bili bliski onome što se naziva pisana riječ- kazao je Živanović.

On je dodao da mu je velika čast da može govoriti o njihovom prijateljstvu, jer prijateljstvo “nadilazi vremenske granice i okvire“.

-Čak sam napravio jedan prevod koji je posvećen Željku Škuljeviću. Preveo sam neka predavanja Maksa Horkhajmera, jednog od osnivača Frankfurtske folozofske škole, koji je držao predavanja 1927. godine u Frankfurtu

To je nešto što je skromno, ali je u odnosu na naše protekle, zajedničke godine, odnosno sve što se događalo, čini mi se, doista veliko - kazao je Živanović.

Zenički profesor Pravnog fakulteta Dževad Drino napomenuo je kako je pokojni Škuljević bio „daleko najdraži nastavnik studentima, na cijelom Univerzitetu“. Imao je, kazao je on, nesvakidašnju strast za predavanjem, za nastavom,  što su ljudi osjetili na vrijeme.

-S druge strane, sa znavstvenog aspekta, od nas, negdje, 150-170 doktora znanosti u Zenici, jedini je Željko Škuljević bio saradnik Hrvatskog leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ iz Zagreba.

Jedini je on pisao natuknice za leksikografska izdanja tog instituta. Dakle, tražili su pamet u Zenici, u Bosni, za određene natuknice - nije ih mogao naći u Zagrebu. To je bio Željko Škuljević: vrhunski profesor, drug i intelektualac - kazao je Drino.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana