Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 07:25 |

Danas godišnjica stradanja civila na Markalama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će prisustvovati komemoraciji i polaganjem vijenca odati počast sarajevskim civilima koji su 5. februara 1994. godine stradali na pijaci Markale od Vojske Republike Srpske (VRS) tokom opsade grada Sarajeva za vrijeme rata protiv Bosne i Hercegovine.

U prvom masakru na Markalama 5. februara 1994. ubijeno je 68 sarajevskih civila, a ranjena 144. Masakr se dogodio između 12.10 i 12.20 sati kada je minobacački projektil ispaljen sa srpskih položaja pao u prepunu gradsku tržnicu Markale.

Spasioci i pripadnici Ujedinjenih nacija (UN) su brzo stigli da bi pomogli brojnim civilnim žrtvama, dok su snimci događaja brzo postali glavne vijesti širom svijeta, saopćeno je iz Press službe UDIK-a.

Masakr na Markalama je ratni zločin koji je još jedan u nizu dokaza nečovječnosti, brutalnosti i apsurdnosti cjelokupnog rata u Bosni i Hercegovini. Taj masakr, kao i sama opsada grada Sarajeva, koja se dogodila na samom kraju dvadesetog vijeka, predstavljaju čin za svaku osudu. Obilježavanje stradanja civila na Markala treba biti i ostati iskonski čin borbe protiv neljudskosti i zaborava svega onog zlog što se Sarajevu događalo u ne tako davnoj prošlosti, smatraju u Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kurti: Masakri na Markalama i Zelenoj tržnici u Mitrovici su dokazi genocidnog djelovanja Srbije

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo