Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 10:28 |

IGK - Edukacijom o istini suprotstaviti se pokušajima revizionizma i poricanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom tužne godišnjice - masakra na Markalama, navodeći kako se radi o zločinu koji mora ući u obrazovne programe, te da se edukacijom o istini i pravdi, kao i državnom institucionalizacijom kulture sjećanja, treba suprotstaviti pokušajima revizionizma i poricanja.

- Sudski utvrđene činjenice o zločinu na Markalama dobivaju snagu koju mora da ima svaka sudska istina tek kada uđe u obrazovne programe. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izricanjem konačne presude Dragomiru Miloševiću, bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, osuđenom na 29 godina zatvora ustanovio je da je, u kampanji granatiranja Sarajeva koju je provodio taj korpus, jedan od najstrašnijih zločina bio masakr na Markalama - upozoravaju iz IGK-a.

IGK smatra kako je opsada Sarajeva pokušaj zatiranja bosanskih korijena i bosanske višestoljetne kulture, tradicije i civilizacije.

- Nastojanje i želja da se briše bosanska prošlost i identitet, uklapa se u najmonstruoznije poruke agresije, što je neoboriv dokaz genocidne namjere koja ju je pratila. Hiljade granata nemilosrdno je razaralo Sarajevo. Civili i branioci su izdržali najdužu opsadu u historiji čovječanstva, što ih čini istinskim herojima. Pod granatama i snajperima, u podrumuma, skloništima i neuslovnim prostorijama održavana je nastava i polagani su ispiti, branjeni su srednjoškolski maturski, zatim diplomski, magistarski i doktorski radovi i vođene duboke akademske i kulturne rasprave - podsjećaju iz IGK-a.

Kako nadalje navode, ta normalnost u ludilu dokaz je neuništivosti bosanskog i sarajevskog duha, moći i snage svih, volje da se podignute glave izađe iz kataklizme.

- Ljudi iz Sarajeva su u stravičnim uslovima opsade cijelom svijetu pokazali kako se brani dostojanstvo bosanske zajednice, radeći sa ljubavlju, pod granatama, učeći studente o vrijednostima čovječanstva i civilizacijskim ciljevima, o antifašizmu i humanizmu, o patriotizmu i solidarnosti. Jedna od tih vrijednosti je i historijska opomena da se taj najteži oblik zločina ne ponovi i da oni koji za ovaj strašni zločin trebaju odgovarati, ne ostanu nekažnjeni - navodi se.

Iz IGK-a, istovremeno, ističu kako su "istina i pravda razlog za multietničku Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je uvijek bila, ponos svih nas i istinsko susretište svega što Evropu, pa i ljudsku civilizaciju uopće, čini posebnom".

- Historijska istina i vrijednosti sjećanja na zločin na Markalama i fašističko divljanje po tekovinama ljudskog društva, civilizacije, protiv nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta i suvereniteta Republike Bosne i Hercegovine, po nacionalnom, vjerskom, kulturnom i društvenom suživotu njenih građana i što je najvažnije po njihovom biološkom opstanku i preživljavanju, lekcije su iz naše prošlosti na kojima danas, sjećajući se žrtava, moramo graditi zajedničku budućnost - navodi se u saopćenju.

IGK nadalje upozorava kako smo, nažalost, svjedoci svakodnevnih napada na državu Bosnu i Hercegovinu, negiranje genocida, falsifikata i kvazi istraživanja, nagrađivanja zločinaca, izjednačavanja agresora i žrtve.

- Svjedoci smo da nam se govori da je, uime budućnosti, pametnije šutiti o istini, pravdi i kulturi sjećanja i nijemo prihvatiti negiranje države Bosne i Hercegovine, negiranje sudskih, naučnih i historijskih činjenica, ali bosanski patrioti ma gdje bili nisu, niti smiju biti takvi. U najtežim uslovima agresije i genocida bosanski patrioti su branili najviše civilizacijske principe i univerzalne moralne konstante. Danas bosanski patrioti moraju braniti dostojanstvo bosanskohercegovačke države, njenih naroda i građana, dostojanstvo ideje Bosne. Na to ih obavezuje dug prema žrtvama zločina na Markalama i prema svim žrtvama agresije i genocida - navodi se u saopćenju IGK-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK - Bosna i Hercegovina treba mnogo više od nadlijetanja američkih aviona

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo