Svijet     | 05.02.2020. 09:39 |

Iran osudio dvojicu humanitarnih radnika zbog špijuniranja za CIA-u

FENA Internet

DUBAI, 5. februara (FENA) - Dvije osobe koje rade za humanitarnu organizaciju osuđene su u Iranu  na zatvorske kazne jer su špijunirale za američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), saopćilo je iransko pravosuđe u srijedu.

- Dvojica CIA-inih špijuna koji su bili na tajnom zadatku identificirani su, suđeno im je i osuđeni su na deset godina zatvora zbog špijuniranja i pet godina zbog djela protiv nacionalne sigurnosti - kazao je glasnogovornik iranskog pravosuđa Gholamhossein Esmaili.

Imena osuđenih još uvijek neće biti objavljena jer kazne nisu finalizirane, kazao je Esmaili na konferenciji za štampu koja je emitovana uživo preko internetske stranice pravosuđa, prenosi Reuters.

Iranska vlada je u utorak potvrdila da je osudila na smrt Iranca kojem je suđeno zbog špijuniranja za CIA-u.

Zvanična novinska agencija IRNA izvijestila je da će presuda biti provedena ubrzo, citirajući Esmaeelija koji  je rekao na konferenciji za štampu da je Amir Rahimour dijelio informacije o nuklearnom programu države sa američkom špijunskom agencijom i da je dobijao velike svote novca.

Esmaeeli je rekao da je Vrhovni sud Irana također potvrdio presudu. Kazao je i to da SAD konstantno koriste špijunažu kako bi nanijeli štetu Iranu, ali da nisu uspjeli niti u jednom svom pokušaju jer iranska vlada uvijek otkrije američke i cionističke špijune i kazni ih. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Torkaman: Akcija Irana protiv Izraela nije bila napad već odgovor na napad

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana