Svijet     | 05.02.2020. 10:23 |

IFJ - Zabrinutost zbog tačnosti informacije o koronavirusu

FENA Saopćenje

BRISEL, 5. februara (FENA) - Nekoliko medijskih kuća iz Hong Konga, kao i neke međunarodne poput BBC, Epoch Times, Radio Free Asia (RFA) i Glas Amerike (VOA) izrazili su zabrinutost zbog pogrešnih informacija koje se šire o koronavirusu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) poziva vladu Kine da pruži pravovremene i tačne informacije medijima i javnosti.

Izvještavanje o koronavirusu ometano je zbog kontrola koje provode lokalne i državne vlasti. I medijsko izvještavanje i pokušaji eksperata da istaknu potencijalnu krizu koja je nastupila početkom januara navodno su cenzurisane.

RFA je izvijestila da su, kada su 1. januara u Wuhanu otkriveni posebni slučajevi upale pluća, osam ljekara koji su podijelili informacije o slučajevima naišli na kritiku vlasti zbog navodnog 'širenja glasina'. Policija sada istražuje ljekare zbog niza navodnih nezakonitih radnji, uključujući stvaranje glasina i ometanje društvenog uređenja.

Vlada Hong Konga je 14. januara poslala nekoliko novinara u Wuhan, epicentar koronavirusa, kako bi istražili pojave oko virusa.

BBC je objavio da, iako je nekim novinarima bilo dopušten ulazak u bolnicu u Wuhanu, policija je pritvorila nekoliko drugih osoba i oduzela im putne isprave, kao i press kartice. Television Broadcasts Limited (TVB), hongkonška radiotelevizija, saopćila je da je jedan njihov novinar "odveden u policijsku sobu u bolnici na ispitivanje i zatraženo mu je da izbriše materijal snimljen u bolnici."

U drugom incidentu, lokalni novinar je cenzurisan zbog postova objavljenih na kineskoj društvenoj mreži Weibo 24. januara. Reporter Zhang Ouya iz lista Hubei Times pozvao je u svojoj objavi na Weibou na smjenu vodstva u vladi Wuhana, ali kasnije je Hubei Times tražio da on izbriše svoj post. List je uputio zvanično izvinjenje Općinskom odboru Komunističke partije u Wuhanu nakon što je Ouya izbrisao post.

Pokrajinska vlada je 26. januara održala konferenciju za štampu o koronavirusu, a na toj konferenciji su iznesene oprečne informacije od nekoliko vladinih zvaničnika.

Guverner pokrajine Hubei, Wang Xiaodong, u početku je izjavio da je pokrajina proizvela 10,8 milijardi maski godišnje, ali kasnije je taj broj smanjen na 1,08 miliona tokom iste konferencije za štampu.

Postoje i brojne druge oprečne izjave, kao na primjer izjava Wanga da je "zaštitna oprema poput medicinske odjeće i maski za lice oskudna", dok je gradonačelnik Wuhana Zhou Xianwang rekao da je nedostatak zaštitne opreme "riješen".

- U vanrednim okolnostima, pružanje tačnih i pravovremenih informacija medijima je od ključne važnosti. Pozivamo kinesku vladu da osigura jasne informacije od medicinskih stručnjaka kako javnosti tako i novinarima koji rade u Wuhanu. Blokiranje informacija od strane bilo koje vlade ili institucije zapravo uskraćuje pravo javnosti na to. IFJ se solidariše s novinarima širom svijeta i brani njihovo pravo na činjenično izvještavanje o koronavirusu- navodi se u saopćenju Međunarodne federacije novinara.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Međunarodna i Evropska federacija novinara apeliraju da se nađe rješenje za BHRT

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Međunarodna federacija novinara - Devedeset četiri novinara ubijena u 2023. godini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom