Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 11:16 |

Reagiranje Društva novinara BiH povodom 'slučaja hakerskog napada na NAP'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) poziva nadležne institucije da javnost obavijeste o rezultatima istrage u vezi sa 'slučajem hakerskog napada na Novinsku agenciju Patria (NAP)'.

Društvo novinara BiH, istovremeno, podsjeća kako je principijelno protiv bezrazložnog ometanja rada bilo kojeg medija ili novinara.

- U Društvu novinara BiH ne želimo špekulirati o eventualnoj političkoj pozadini ovih napada, ali budući da je pravni tim Novinske agencije Patria već prijavio slučaj Federalnoj upravi policije, Odjelu za cyber-kriminal, očekujemo da se ovaj slučaj ozbiljno shvati, a javnost blagovremeno obavijesti o rezultatima istrage bez obzira kakvi oni bili - saopćeno je iz ovog strukovnog udruženja.

Kako se u saopćenju navodi, Novinska agencija Patria javila je Društvu novinara BiH "da se proteklih par dana nalazila pod jakim i ciljanim hakerskim napadima".

Kako kažu u Patriji, prema mišljenju stručnjaka, "radi se o planiranim napadima koji su imali za cilj onemogućiti plasman infomacija agencije Patria do medija u BiH i krajnjih korisnika".

Od jutros Patria ponovo emitira svoj servis, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo