Sport     | 05.02.2020. 12:02 |

Podsjećanje na zasluge Juana Maria Tintorea, velikog prijatelja Sarajeva i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Kamerni teatar 55 oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom tužne vijesti o smrti Juana Maria Tintorea, u kojem, uz saučešće iskazano njegovoj porodici, podsjeća na brojne i nemjerljive zasluge tog velikog čovjeka i predanog prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

- Sa tugom u srcima dočekali smo vijest da nas je zauvijek napustio veliki prijatelj Sarajeva, Bosne i Hercegovine, gospodin Juan Maria Tintore.

Pored toga što je bio počasni predsjednik Kraljevskog teniskog kluba Barcelona, dva puta direktor Španske teniske federacije (RFET), dobitnik zlatne medalje Barcelone za sportske zasluge 2008., nagrade za najboljeg sportskog lidera katalonskog sportskog Saveza, bio je među najvažnijim ljudima u Španskoj, ali i Svjetskoj teniskoj federaciji. Godine 2010.  dobio je priznanje "Počasni građanin Sarajeva" zbog ogromnog doprinosa za promociju Bosne i Hercegovine.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini osnovao je teniski turnir koji se svake godine održava u Vogošći, i koji nosi njegovo ime.

Zajedno sa Juan Antoniom Samaranom radio je na lobiranju za obnovu Zetre, a zadnjih devet godina svakog augusta dolazio je da otvori turnir u Vogošći i dodijeli pehar najboljim učesnicima.

Bio je čest posjetilac Kamernog teatra 55 i zadnji put bio na 250. izvođenju predstave 'Žaba' u decembru 2018. godine.

Izražavamo saučešće njegovoj mnogobrojnoj porodici i sretni smo da smo poznavali tako velikog čovjeka kao što je on.

U vremenu koje je pred nama Kamerni teatar 55, na čijoj turneji po Španiji je gospodin Tintore predano radio, će na primjeren način odati počast ovom velikom čovjeku.

Neka mu je vječna slava i čast - navodi se u saopćenju koje potpisuju Emir Hadžihafizbegović i svi uposlenici Kamernog teatra 55.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kamerni teatar: Otvorene rezervacije ulaznica za predstave koje će biti izvedene u aprilu

'Djelidba' Kamernog teatra 55 gostuje po bh. gradovima

'Malograđanska svadba' u režiji Paola Magelija predstava koja će publiku nasmijati, ali bolno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo