Svijet     | 05.02.2020. 14:10 |

Azerbejdžan poziva svjetsku zajednicu da ne zatvara oči pred armenskom agresijom

FENA Saopćenje

BAKU, 5. februara (FENA) - Interno raseljene osobe iz regije Nagorno-Karabakh i drugih okupiranih okruga Republike Azerbejdžan pate zbog armenske agresije posljednjih 30 godina, navodi se u saopćenju ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini.

Kako se ističe, politika etničkog čišćenja protiv tog stanovništva, koje je počelo 1988. godine, kuliminiralo je armenskom vojnom invazijom, okupacijom skoro petine teritorije Azerbejdžana i protjerivanje više od 700.000 Azerbejdžanaca iz svoje domovine. Tokom agresije i okupacije naših teritorija, više hiljada Azerbejdžanaca je ubijeno na brutalan način dok se mnogi civili vode kao nestali.

Dodaje se kako je genocid koji je počinjen u azerbejdžanskom gradu Khojalyju u azerbejdžanskom dijelu Nagorno-Karabaha, u kojem je u jednoj noći brutalno ubijeno 613 civila, najveći masakr počinjen nad narodom Azerbejdžana u napadima armenskih snaga, a da su počinitelji ovog zločina i dalje nekažnjeni.  

- Azerbejdžanska zajednica regije Nagorno-Karabah podržava mirno rješenje sukoba, što bi osiguralo trenutno, potpuno i bezuslovno povlačenje armenskih oružanih snaga iz regije Nagorno-Karabah i svih ostalih okupiranih teritorija Azerbejdžana, povratak prisilno raseljenog stanovništva Azerbejdžana u njihove domove i posjede na tim teritorijima u sigurnosti i dostojanstvu, obnavljanju i ekonomskom razvoju tih teritorija i mirnom suživotu armenske i azerbejdžanske zajednice regije Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu na ravnopravnoj i osnovi i bez diskriminacije.Međutim, vrlo je teško pripremati se za mir i pomirenje kada se uzme u obzir otvorena politika aneksacije koju vodi Armenija i bezobzirna retorika njenih lidera, što se očituje u samoj izjavi premijera Republike Armenije Nikola Pashinyana da je ,,Karabakh Armenija" - ističu iz ambasade Azerbejdžana.

Štaviše, Armenija, kako navode, odbija čak i prihvatiti postojanje azerbejdžanske zajednice azerbejdžanske regije Nagorno-Karabakh, negira njihova osnovna prava i slobode i pokušava se svim sredstvima suprotstaviti kontaktima azerbejdžanskih i armenskih zajednica nagorno-karabaške regije Azerbejdžana.

- Pozivamo svjetsku zajednicu da ne zatvara oči pred neprekidnom armenskom agresijom i patnjama stotina hiljada Azerbejdžanaca koji su prognani iz svojih domova već više od 30 godina. Pozivamo ih da udvostruče napore u osiguranju provedbe rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i rješenja armensko-azerbejdžanskog sukoba na temelju normi i načela međunarodnog prava, utvrđenih Helsinškim završnim aktom, uz puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Azerbejdžan unutar njezinih međunarodno priznatih granica, saopćeno je iz ambasade Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Rusija uznemirena 'uvredljivom retorikom' Armenije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana