Svijet     | 05.02.2020. 14:59 |

Ruski povratnici iz Wuhana započeli dvosedmični karantin

FENA Internet

MOSKVA, 5. februara (FENA) - Ruski građani, njih 144, su započeli dvosedmični boravak u karantinu i testiranja na korona virus u logoru u Sibiru u srijedu nakon što su vraćeni u domovinu iz kineskog grada Wuhana, koji je u epicentru epidemije virusa koji se brzo širi.

Rusija, koja je ograničila prelaske preko svoje 3.400 kilometara duge granice s Kinom, u prošloj je sedmici javila o prva dva slučaja korona virusa, oba u Sibiru a  zaraženi su kineski državljani.

Nikakva zaraza nije uočena među dvije grupe od ukupno 144 povratnika – uključujući i 16 građana bivših sovjetskih republika koji su vraćeni na aerodrom Tjumen u srijedu u dva vojna aviona, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Medicinsko osoblje u bijelim zaštitnim kombinezonima dočekalo je prvi ruski avion, vojni transporter Il-76 u srijedu ujutro, prikazuju snimci koje postavio ruski centar za bavljenje korona virusom.

Svi ljudi koji su vraćeni smješteni su u karantin na dvije sedmice u logoru tristotinjak kilometara od Tjumena, saopćila je vodeća ruska zdravstvena zvaničnica Ana Popova. Logor je okružen ogradom na kojoj su postavljene sigurnosne kamere i uz koju stražare vojne patrole, saopćio je krizni centar, prenosi Reuters.

Tjumen, grad od 800.000 ljudi, središte je ruske goleme naftne industrije i predmet je spekulacija o posljedicama koje bi virus mogao imati po rusku ekonomiju.

U utorak je zvaničnik ministarstva zdravstva saopćio da se Rusija priprema za moguće širenje virusa, zatvaranjem nekih škola i otkazivanjem javnih skupova, iako su ostali zvaničnici to pripisali epidemiji gripe.

Rusija je prekinula saobraćanje direktnih putničkih vozova i komercijalnih letova iz Kine, izuzev nekih koji su preusmjereni na odvojeni terminal u Moskvi kako bi se olakšao nadzor putnika.

Zamjenica premijera Tatjana Golikova procijenila je prošle sedmice da je više od 600 Rusa u pokrajini Hubei, u kojoj se Wuhan nalazi.

Georgi Jegorov, portparol ruske ambasade u Pekingu, izjavio je u srijedu da su svi ruski državljani koji su izrazili želju da se vrate kućama to i učinili, i da nikakvi novi letovi s povratnicima nisu planirani.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od epidemije širom svijeta porastao je na skoro 500 ljudi, od kojih su svi izuzev dva,  registrovani u Kini, a broj zaraženih blizu je 25.000 ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'