Ekonomija     | 05.02.2020. 14:24 |

Ministar Košarac primio šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, s kojim je razgovarao o političkim i ekonomskim prilikama u BiH, te neophodnim reformama u procesu EU integracija. 

Ministar Košarac izrazio je opredjeljenje za aktivan rad na reformama i aktivnostima koje će ubrzati put ka EU, što je glavni spoljnopolitički cilj BiH. On je ukazao na značaj mehanizma koordinacije u tom procesu, te poručio da će afirmirati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Brčko Distrikta uz koordinirajuću ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Na sastanku je bilo riječi i o usklađivanju legislative BiH s normama i standardima EU, posebno u oblasti poljoprivrede i energetike. Poseban fokus stavljen je na ubrzano usaglašavanje strateških dokumenata kako bi poljoprivrednici iz BiH mogli koristiti dostupne fondove iz EU. Razgovarano je i o mogućnosti proširenja kapaciteta graničnih prijelaza u BiH, te potrebi integriranja pojedinih graničnih prijelaza sa susjednim zemljama.  

Razgovarano je i uvjetima koje BiH treba da ispuni kako bi postala članica Svjetske trgovinske organizacije, što je ministar Košarac naznačio kao jedan od prioriteta u svom radu. Sagovornici su se osvrnuli i na jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om, koje je BiH nedavno preuzela od Albanije. Ministar Košarac rekao je da će jedan od prioriteta biti jačanje struktura i zaključivanje dodatnog protokola za rješavanje sporova u CEFTA-i. 

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o ekološkim pitanjima, koja su u vrhu prioriteta Evropske komisije. U tom kontekstu, ministar Košarac informirao je ambasadora Sattlera o aktivnostima koje, u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima i drugim nadležnim institucijama, preduzima na sprječavanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, saopćeno je iz Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo