Svijet     | 05.02.2020. 19:28 |

S. Makedonija i Albanija očekuju 'zamah' po novoj metodologiji pregovora s EU-om

FENA Agencije

BRUXELLES/SKOPLJE, 5. veljače (FENA) - Sjeverna Makedonija i Albanija pozdravile su u srijedu prijedlog nove metodologije proširenja Europske unije, nadajući se da će im otvoriti put prema skorom otvaranju pristupnih pregovora.

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Reforme će doprinijeti "snažnijoj političkoj dimenziji procesa, kao i njegovoj dinamici, predvidljivosti i kredibilitetu", napisao je na svom Facebook profilu sjevernomakedonski ministar Nikola Dimitrov, prenosi Hina.

"Očekujemo da će ovaj revidirani pristup rezultirati dvostrukim zamahom u nadolazećim tjednima: lansiranju razgovora o članstvu i usavršenim procesom", dodao je.

Vršitelj dužnosti albanskog ministra vanjskih poslova Gent Cakaj na istoj je društvenoj mreži poručio kako je Albanija spremna provesti značajne reforme i radikalnu transformaciju u skladu s novom metodologijom, te da se Albanija raduje otvaranju pristupnih pregovora u ovoj godini.

Dio članica EU-a predvođenih Francuskom je na sastanku Europskog vijeća u listopadu prošle godine odbilo otvoriti pristupne pregovore s te dvije države, no europski čelnici ističu kako žele da se oni otvore do zagrebačkog sastanka na vrhu koji će se na tu temu održati u svibnju.

Francuska je tada ustrajala u tome da EU mora promijeniti metodologiju pregovora i naglašavala da nijedna od njih ne čini dovoljno u borbi s korupcijom.

Nova metodologija

Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja se dijele u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.

Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa. Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti.

Nova metodologija potvrđuje da proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU-a, koja je u političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije, a ta metodologija može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država, navodi u priopćenju za javnost Vlade Republike Hrvatske, zemlje koja je početkom godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Osam poginulih u padu automobila u rijeku u Albaniji

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!