Magazin     | 06.02.2020. 08:50 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. veljače (FENA) - 

- 1515. Umro Aldus Manutius, venecijanski izdavač i tiskar, poznat po tome što je prvi upotrijebio kurzivna slova (italic) i uveo mali praktičan format. Njegova izdanja (aldine) danas su bibliofilske rijetkosti.

- 1932. Rođen Francois Truffaut, francuski filmski kritičar i redatelj. Bio je suradnik časopisa "Cahiers du cinema", a kasnije istaknuto ime francuskog novog vala.

- 1958. U zrakoplovnoj nesreći na minhenskom aerodromu poginula su 23 putnika, među kojima osam igrača engleskog fudbalskog kluba Manchester United. Nesreća se dogodila pri povratku iz Beograda, gdje je engleski tim igrao utakmicu europske Lige prvaka s Crvenom zvezdom.

- 1945. Rođen Bob Marley, jamajčanski reggae i ska pjevač i tekstopisac, glazbena i kulturna ikona Jamajke. Uvjereni rastafarijanac koji je ostavio veliki utjecaj na reggae glazbu svojom duhovnošću.

- 1993. Umro Arthur Ashe, američki tenisač i prvi crni igrač koji je pobijedio u Wimbledonu 1975. godine.

- 2000. Finska dobila prvu ženu predsjednika zemlje Tarju Halonen.

- 2002. Katolički svećenik Athanase Seromba predao se Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za genocid u Ruandi koji su 1994. izvršili pripadnici etničke zajednice Hutu nad Tutsima. Osuđen je 12. ožujka 2008. na doživotni zatvor zbog genocida.

- 2004. U eksploziji koju je aktivirao islamski bombaš samoubojica u metrou na stanici Avtozavodskaja u Moskvi poginula je 41 i ozlijeđeno više od 100 osoba.

- 2007. Umro Frankie Laine, jedan od najpopularnijih američkih glazbenika 50-ih godina 20. stoljeća. S prepoznatljivim baritonom i pjesmama Laine je bio jedan od najpoznatijih na top-listama sve do pojave rokenrola.

- 2013. Četiri osobe su poginule u cunamiju izazvanom potresom koji je pogodio otok Santa Cruz u sastavu Solomonskih otoka.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!