Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 13:38 |

Pehić: Nedovoljna zastupljenost žena u vodećim medijima u BiH (VIDEO)

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 6. veljače (FENA) – Od ukupno 10 tisuća vijesti koje su objavljene u razdoblju od lipnja do srpnja 2019., u tek 17 posto slučajeva u fokusu su žene, rezultati su to istraživanja o zastupljenosti i položaju žena, u nekoliko najutjecajnijih tiskarskih i elektronski bh. medija, koje je u četvrtak u Mostaru predstavilo Udruženje "Novi put".

 Udruženje je uradilo analizu najčitanijih i najutjecajnijih tiskarskih  i elektronskih medija o zastupljenost i položaju žena u medijima u Bosni i Hercegovini, a istraživanje je realizirano u sklopu projekta pod nazivom "Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u BiH".

Glavni fokus spomenutog istraživanja je bio na predstavljanju žena u vijestima o miru i sigurnosti, ekonomiji i nasilju, ali obrađene su i druge vijesti koje se bave pitanjima bitnim za društvo i Bosnu i Hercegovinu, a u kojima se spominju žene.

 -U vremenskom razdoblju od dva mjeseca uradili smo monitoring nad deset tisuća vijesti koje su objavljene i samo se njih oko 1 700 ticalo žena. Samo šest posto vijesti se odnosilo na teme vezane za mir, sigurnost, ekonomiju i nasilje. Žene se predstavljaju u manje bitnim sferama, kao što su sport umjetnost kultura i slično, a još uvijek prednjače kada je u pitanju crna kronika – istaknula je Abida Pehić iz Udruženja "Novi put".

 Po njezinim riječima, žene su brojnija populacija u BiH, ali imaju nedovoljnu zastupljenost u vodećim medijima.

 -Činjenice pokazuju kako žene igraju važnu ulogu u bh. društvu,i svaki danom broj žena na nekim funkcijama je veći.  Smatramo kako bi se trebao posvetiti veći medijski prostor takvim ženama i raditi na podizanju svijesti i ohrabrivanju žena da malo više istupaju u medijima – rekla je.

Pehić je naglasila kako treba više pažnje posvetiti istraživačkom novinarstvu kako bi se izišlo iz okvira crne kronike kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje.

-Naša zamolba je da se pokuša prevladati način izvještavanja kada je riječ o nasilju nad ženama. Smatramo kako se treba posvetiti više pažnje oko samog problema, zbog čega je BiH imamo porast rodno zasnovanog nasilja, pa je u BiH zabilježeno čak šest ubojstava žena i djevojaka od strane njihovih partnera- mišljenja je.

Novinarka Vera Soldo rekla je kako obrađeni podatci pokazuju kako je prisutnost žena u vijestima, u bilo kojem značenju 17 posto.

- Ovim istraživanjem smo uradili i zaključili da se samo nekoliko njih pojavljuje u javnosti sa svojim izjavama. Stalno se vrti pet političarki dok su druge potpuno marginalizirane. Znači da moramo raditi na osnaživanju žena u svakom pogledu, a velik i značajan čimbenik su mediji po svim osnovama- zaključila je Soldo.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3982

 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1erz97nmv2sZO13wv1mR4AA9I4td25USc?usp=sharing

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel