Magazin     | 06.02.2020. 14:41 |

Izložba posvećena Beethovenu u bečkom pogrebnom muzeju

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Pogrebni muzej na centralnom bečkom groblju povodom 250. rođendana slavnog kompozitora Ludwiga van Beethovena priređuje posebnu izložbu s osvrtom na njegov život ali i smrt, a jedan od eksponata je pogrebna maska odnosno njegov "posljednji portret".

Osim Beethovenove maske izloženi su i originalni otisci kompozitora Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Franza Schuberta. Posjetioci tako dobijaju jedinstvenu priliku za susret s portretima tih izvanrednih umjetnika na pragu života i smrti.

Izložba se bavi kompozitorovom karijerom, njegovim životom i historijskim značajem. U eksponate se u ubrajaju i predmeti koji su mu za života bili vjerni pratioci, te se navode i manje poznati prijatelji Beethovena, kao što su Nannette Streicher, Anton Schindler i Stephan von Breuning.

Među eksponatima je izložen i poziv na Beethovenov sprovod 29. marta 1827., kada je oko 18 sati muzički svijet pretrpio nezamjenjiv gubitak.

Izložbu "Beethoven i njegovi savremenici" moguće je posjetiti svakim radnim danom od 09.00 do 16.30 sati, a od prvog marta i subotom od 10.00 do 17.30, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo