Svijet     | 06.02.2020. 16:04 |

Južnoafrički i njemački lideri pozvali na veću uloge Afrike u libijskom sukobu

FENA Internet

PRETORIA, 6. februara (FENA) - Afričke države moraju biti uključene u rješavanje sukoba u Libiji, kazali su njemačka kancelarka Angela Merkel i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, naveli su zvaničnici u četvrtak tokom posjete Merkel toj afričkoj zemlji.

Libijom vladaju nemiri od svrgavanja diktatora Moamera Gadafija 2011. godine i postala je borbeno mjesto suparničkih proxy snaga. Njemačka je pokušala posredovati u sukobu tako što je bila domaćin konferencije u Berlinu i tokom koje se dogovorio mirovni plan koji je isposredovan od UN-a.

- Bez afričke ekspertize, to nećemo moći riješiti - rekla je Merkel novinarima tokom zajedničke konferencije za novinare u Pretoriji s Ramaphosom, javlja DPA.

- Željeli bismo vidjeti da Afrika preuzme vodeću ulogu u svemu tome - dodao je južnoafrički lider, istovremeno priznajući da je "libijski problem jedinstven jer imamo niz drugih zemalja izvan Afrike uključenih u taj sukob".

Rekao je da očekuje "mnogo jasniji afrički pristup" Libiji nakon dvodnevnog samita Afričke unije koji će se održati u etiopskoj prijestolnici Addis Abebi koji počinje u nedjelju. Ramaphosa bi trebalo da preuzme rotirajuće predsjedavanje AU-om u to vrijeme.

Merkelovi razgovori s Ramaphosom također su bili fokusirani na jačanje ionako jakih veza između njihove dvije zemlje, uključujući područja kao što su trgovina, investicije, energetika i obrazovanje.

Očekivalo se da će Merkel, koja je u pratnji delegacije poslovnih lidera, razgovarati o reformama i naporima u borbi s korupcijom tokom putovanja.

Južna Afrika je najveći ekonomski partner Njemačke u Africi, a Ramaphosa je ovu evropsku državu opisao kao "jednog od strateških partnera Južne Afrike".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom