Kultura     | 06.02.2020. 20:09 |

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba' Milton Glaser'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Izložba “Milton Glaser”, posvećena jednom od najslavnijih američkih grafičkih dizajnera, otvorena je u četvrtak u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Predstavljena je zbirka od sedamdeset originalnih plakata ovog vrhunskog umjetnika.

Na otvorenju izložbe je istaknuto da je svojim kreativnim angažmanom Glaser snažno uticao na sliku moderne Amerike, onakve kakvu danas poznajemo, a njegov logo I Love NY definirao je metodologiju brendiranja i postao najkorišteniji uzor za kreaciju pozitivne slike jednog grada.

Naglašeno je da je Glaser svojim kritičkim tekstovima, esejima i u intervjuima, branio  etičku dimenziju profesije propitujući ulogu dizajnera u oblikovanju svijesti savremenog čovjeka, insistirajući na odgovornosti koju dizajneri imaju – kako prema klijentima tako i prema potrošačima.

- Stoga, s obzirom na civilizacijski značaj, ne samo studenti, već svi mi na životnom i stvaralačkom primjeru Miltona Glasera imamo šta da naučimo o njegovim životnim i profesionalnim stavovima – kazao je Asim Dželilović, vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i inicijator Muzeja u egzilu.

Također i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Bojan Hadžihalilović smatra da je Glaser jedan od najvećih živućih dizajnera, ilustratora i mislilaca na svijetu.

- Svaki njegov plakat je različit i svaki put je to uranjanje u neku drugu priču, svaki put bezobrazno drugačiji stil - jedna likovna provokacija o kojoj želimo razmišljati. Na kraju sve završi na crno-bijeloj silueti, nedovršenom radu o Bobu Dillanu. Ali ništa nije tako puno pričalo kao taj plakat kojeg je za Dillanov album napravio Glaser – kazao je Hadžihalilović.

Srž večerašnje izložbe predstavlja promotivni plakat Glasera koji je kreirao (s grupom svjetski najznačajnijih umjetnika) za potrebe promocije XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.godine

Glaser je tada poslao i poruku u kojoj stoji: „Činjenica da moje djelo može poslužiti da se ljudi okupe i ujedine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili porijeklo, čini da se osjetim da sam postigao sve ono o čemu sam kao dijete sanjao“.

Druga je prilika bila 2014. godine kada je sa Mirkom Ilićem napravio poster u povodu obilježavanja stote godišnjice  atentata u Sarajevu, 1914. godine - Sarajevo 100 u organizaciji ULUPUBiH-a.

Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 29. februara, su Umjetnička galerija BiH i Muzej u egzilu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu