Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 08:51 |

BiH i Crna Gora razmjenjuju praksu upravljanja otpadom

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. veljače (FENA) - S ciljem međusobnog uvezivanja, jačanja prekogranične suradnje te razmjene iskustava i prakse upravljanja otpadom, predstavnici javnih komunalnih poduzeća općina Šavnik, Žabljak i Pljevlja iz Crne Gore od 4. do 6. veljače posjetili su Bosnu i Hercegovinu.

 Gosti iz Crne Gore imali su priliku vidjeli na koji način je uređen sustav upravljanja otpadom u Jablanici, Prozor – Rami i Konjicu. Posebna pažnja posvećena je ključnim problemima s kojima se suočavaju lokalna komunalna poduzeća, a riječ je o financijskoj održivosti, ljudskim i tehničkin kapacitetima, implementaciji tehničkih planova upravljanja, neosviještenosti i needuciranosti građana i drugo, priopćeno je u petak iz Udruge za poduzetništvo i posao - LiNK Mostar.

 Trenutna praksa upravljanja otpadom također je bila tema okruglog stola "Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u 6 općina", koji je održan 4. veljače u Prozor - Rami s ciljem finalizacije Situacione analize, koja je u prethodnom razdoblju provedena u 6 općina (Jablanica, Konjic, Prozor Rama, Žabljak, Pljevlja, Šavnik). Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

 Studijski posjet organiziran je u okviru projekta "Zajednički napori za 5 posto manje otpada" koji financira Europska unija u iznosu od 493.000 eura, a implementira Udruga LiNK (BiH) u partnerstvu s općinom Jablanica (BiH), općinom Šavnik (CG), te Pčelarskom udrugom Matica, Pljevlja (CG).

 Projekt se provodi u okviru EU Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo