Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 13:17 |

Univerziteti iz RS upisani u Registar akreditovanih ustanova BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. februara (FENA) - Dva javna univerziteta iz Republike Srpske upisana su u Registar akreditovanih ustanova Bosne i Hercegovine - potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Pojašnjavaju da je takvo rješenje jučer donijela Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

Iz tog resora entitetske vlade podsjećaju da je u posjeti BiH boravila TAIEX misija, koja je organizovala nekoliko sastanaka posvećenih temi osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju.

Na sastanku u Banjoj Luci 5. februara, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević je, kako je saopćeno, inicirao sastanak, kojem su prisustvovali direktori nadležnih agencija iz RS i BiH, direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS Biljana Vojvodić i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Enver Halilović, eksperti TAIEX misije i predstavnici delegacije EU u BiH.

Rajčević je, dodaje se u saopćenju, predložio plan po kojem bi se izdalo novo rješenje Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS po osnovu prethodno izdatih preporuka resorne Agencije sa nivoa BiH.

-Na osnovu tog rješenja Agencija BiH bi donijela rješenja o upisu dva javna univerzitea iz RS u Registar akreditovanih ustanova BiH u kojem će se konstatovati i dopunska rješenja resorne republičke Agencije iz marta 2019. godine, čime je formalno-pravno pokriven period od isteka prethodne akreditacije do danas.

Ovo rješenje je osnova postignutog dogovora te je direktor Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Enver Halilović izdao spomenuta rješenja, čime je izvršena institucionalna reakreditacija Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu - preciziraju iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Rok važenja akreditacija za navedene ustanove je pet godina.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta