Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 13:34 |

Podžić-Uebber: Podrška i povećanje saradnje BiH i SR Njemačke u oblasti odbrane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u službenu posjetu primio ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margaretu Mariju Uebber s kojom je razgovarao o saradnji BiH i SR Njemačke u oblasti odbrane.

Podžić je izrazio zahvalnost na dugogodišnjoj pomoći SR Njemačke i podršci Oružanim snagama BiH, posebno napomenuvši značaj tee podrške u procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Podžić je podsjetio i na konkretne vidove pomoći u različitim projektima, poput opremanja helikoptera i jedinica za deminiranje, ali i podrške u procesu školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama u Njemačkoj.

Također, bilo je riječi i o zajedničkom učešću pripadnika OSBiH i OS Njemačke u misiji u Afganistanu, gdje, kako je Podžić kazao „naši vojnici imaju veoma dobra iskustva.“

- Oružane snage BiH su fazi dostizanja NATO standarda i fazi kompatibilnosti s NATO snagama i želim i vjerujem da našu saradnju možemo da nastavimo i povećamo - kazao je ministar Podžić.

Uebber se posebno zanimala za aktivnosti Oružanih snaga BiH na polju mirovnih misija, uklanjanja mina te obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja. U tim projektima, ambasadorica Uebber je ponudila i konkretnu pomoć, na čemu je iskazana zahvalnost Podžića.

Također, vojni ataše SR Njemačke pukovnik Kai-Uwe Näpel najavio je njemačku pomoć u opremanju sredstvima i modernizaciju kabineta za učenje njemačkog jezika u kasarni „Rajlovac“.

Uebber je izrazila uvjerenje da dalja podrška SR Njemačke neće izostati, posebno kada je u pitanju euroatlantski put Bosne i Hecegovine.

Na sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i njemački vojni ataše u BiH pukovnik Kai-Uwe Näpel, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Dodik najavio posjete Crnoj Gori, Turskoj...

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom