Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 15:25 |

Usvojen Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 7. februara (FENA) - Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas na sjednici Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ZDK-a te ga uputila u javnu raspravu koja će trajati 30 dana.

Kako je istakao ministar obrazovanja Spahija Kozlić, čije će ministarstvo zajedno s načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica provesti javnu raspravu, novi će zakon biti dodatno usaglašen sa Okvirnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

-Njime će detaljnije biti razrađen i Program predškolskog odgoja i obrazovanja, a nastojimo dodatno regulirati i način formiranja privatnih i javnih predškolskih ustanova. Nastojimo regulirati i nadzor i kontrolu nad ovim, vrlo važnim sektorom obrazovanja - pojasnio je ministar Kozlić.

Zbog potrebe za usklađivanjem termina u tekstu Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici te njegovim usklađivanjem sa Zakonom o visokom obrazovanju ZDK, sa dnevnog reda današnje sjednice povučen je taj dokument, o kojem se trebalo raspravljati po skraćenoj proceduri.

Bez rasprave i također većinom glasova, usvojena je i Informacija o stanju priprema za zaštitu ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća sa mjerama za organizovanje, razvoj i jačanje civilne zaštite za 2019. godinu, koju je sačinila Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK-a.

Zastupnici su usvojili i Informaciju o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva na području ZDK-a u 2018. godini, koju je sačinio Institut za zdravlje i ispravnost hrane Zenica, čiji je direktor Senad Huseinagić istakao da su hronične bolesti srca najčešći uzrok smrti u ZDK.

Najviše umrlih od malignih tumora, po tom izvještaju, bilo je u općinama Vareš i Olovo, čije je stanovništvo i nastarije u ZDK-u, a što je i jedan od uzroka obolijevanja te smrtnih ishoda u tim općinama.

Zastupnici su uz spomenuti izvještaj usvojili i zaključak koji je predložio zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Mladen Simić iz SDP-a, kojim se "nalaže Vladi ZDK-a da poduzme sve mjere i radnje u smislu uticaja i djelovanja prema akterima odgovornim za kvalitet zraka i zdravlje stanovništva ZDK, pogotovo prema detektovanim zagađivačima".  

Usvojena je i Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području ZDK za 2019. godinu, kao i Informacija o izvršenju alternativne sankcije rad za opće dobro na slobodi u 2018. godini.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo