Magazin     | 07.02.2020. 14:03 |

Beč - Integracija izbjeglica kroz obuku za rad u ugostiteljstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 7. februara (FENA) - U Austriji je u ugostiteljskom sektoru 2019. godine bila potraga za 44.000 radnika. Manjak kvalifikovanog kadra u toj branši i dalje je aktuelan. Stoga je Grad Beč započeo projekat Fonda Socijalni Beč uz pomoć kojeg se izbjeglicama sa riješenim statusom nudi obuka za kuhare.

Na taj način Grad Beč i partnerske organizacije stvaraju dobre preduslove za brzo učenje njemačkog jezika i finansijsku neovisnost izbjeglica. Obuka koja obuhvata ispite, vježbanje kuhanja, učenje jezika (usmeno i pismeno), znanje o trgovini, osnove prehrane, upravljanje kuhinjom i kuhinjskom opremom i osnovne recepte traje godinu dana i realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Austrije i ugostiteljskom školom.

Za učešće u projektu bit će izabrana 22 polaznika uzrasta između 19 i 51 godine koji imaju boravišnu dozvolu, izbjeglički status ili su korisnici prava na azil odnosno stranci pod supsidijarnom zaštitom. Nakon završene obuke, svi polaznici će biti u stanju da samostalno izvršavaju zadatke u kuhinji što će im omogućiti stalno zaposlenje.

U ukupno 30 kuhinja i dvije slastičarne domova za stara lica radi 770 osoba od kojih je 140 profesionalnih kuhara, 10 poslastičara, 30 konobara, 525 pomoćnih radnika i 65 praktikanata.

- Ovaj projekat daje šansu izbeglim osobama da se prvi put okušaju u poslovnom svijetu. Integracija nije samo parola. U saradnji sa službom za zapošljavanje Grad Beč stvara okvirne uslove za život, ne samo da bi izbjegle osobe savladale jezik, već da bi bile finansijski samostalne - izjavio je član gradskog vijeća i predsjednik Kuratorijuma bečkih zgrada za seniore Peter Haker, saopćeno je iz EurocommPR-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'