Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 14:04 |

Ombudsmani BiH: Zdravstveno osiguranje dobile i osobe u RS starije od 65 godina

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.februara (FENA) - Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozdravili su usvajanje inicijative za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju RS, kojom je omogućeno da se kao obavezno osigurane osobe dodaju i one koje imaju navršenih 65 godina života.

U saopćenju navode da su na osnovu predmeta u kojima postupaju prepoznali problem kada je u pitanju sticanje svojstva osiguranog lica prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, a radi ostvarenja prava na zdravstvenu zaštitu za kategoriju starih od 65 godina života.

-Radi se o osobama koje imaju više od 65 godina života, koje nisu korisnici penzije, a posjeduju određenu 'zemlju', zbog koje se upućuju da se osiguraju kao poljoprivrednici. Zbog starosti i radne nesposobnosti ova kategorija stanovništva nije u stanju obavljati poljoprivrednu djelatnosti niti se osigurati na taj način, a ne može se osigurati ni u kategoriji-socijalni slučaj ni preko drugog lica npr. člana porodice, opet zbog posjedovanja određene 'zemlje' - pojašnjava se u saopćenju Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Usvajanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske samo je, kako dodaju, još jedan od pokazatelja konkretnih i realnih aktivnosti Ombudsmana Bosne i Hercegovine za poboljšanje uslova življenja osoba starije životne dobi kojima je pravo na zdravstvenu zaštitu upravo i najpotrebnije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SOS Dječija sela u BiH - Podnesena inicijativa za reviziju Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH

Brčko - Učenici pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije