Kultura     | 07.02.2020. 19:41 |

Muzej ratnog djetinjstva obilježio treći rođendan

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. februara (FENA) – Najmlađa muzejska institucija u Bosni i  Hercegovini, Muzej ratnog djetinjstva, večeras je proslavio treći rođendan.

Inicijator osnivanja Muzeja Jasminko Halilović  istakao je da je posljednja godina, kao i prethodne, bila za ovu instituciju  uspješna. Dobili su još jednu međunarodnu nagradu, specijalno priznanje za najbolji slavenski muzej.

-Nakon međunarodnih uspjeha i svih partnerstava  koje smo razvili u svijetu nama je lakše nego većini kulturnih institucija i nadamo se da će rezultati i naš rad  također pomoći da se popravi odnos prema kulturi, prije svega –naveo je Halilović.

Muzej ratnog djetinjstva pred sobom ima brojne planove .Jedan od njih je i  otvaranje dodatnog prostora, u blizini postojeće lokacije u ulici Logavina gdje će ostati stalna postavka Muzeja. Osim svojih aktivnosti, u novom prostoru omogućit će partnerima i prijateljima Muzeja - ali i mladim umjetnicima, da realiziraju neke od ideja poput privremenih izložbi i projekcija filmova.

A gosti koji su večeras došli da čestitaju,imali su priliku i da izaberu vizuelni identitet  budućeg prostora Muzeja.

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je 2017. godine, na inicijativu Jasminka Halilovića. On je samostalno 2010. pokrenuo projekt „Djetinjstvo u ratu“, posvećen prikupljanju kratkih sjećanja djece koja su kao i on djetinjstvo provodili pod opsadom u Sarajevu.

 U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Učenici osnovne škole iz Kragujevca posjetili Muzej ratnog djetinjstva

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Novom postavkom i besplatnim ulazom Muzej ratnog djetinjstva obilježava sedmi rođendan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo