Kultura     | 08.02.2020. 20:37 |

Studentica ALU Emina Škaljić dobitnica Njujorške umjetničke rezidencije za 2020.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Studentica na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu Emina Škaljić dobitnica je Njujorške umjetničke rezidencije za 2020. godinu, saopćio je Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF). 

Kao nagradu za njen rad na dizajnu promotivnih materijala za BHFF 2020, Škaljić će posjetiti New York tokom 17. godišnjeg filmskog festivala koji će biti održan od 8. do 11. aprila. Ona će predstaviti svoj projekat pred BHFF publikom na završnoj ceremoniji 11. aprila.

Od 2015. godine ALU i BHFF sarađuju na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe bh. film festivala u New York-u. Svake godine od tada, ALU zajedno sa BHFF-om organizira natječaj za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u. Ideja projekta je da omogući studentima rad na live projektu, te ujedno da im pruži izazov da primjene i izoštre svoje dizajnerske sposobnosti i da time steknu dodatno iskustvo koje će im biti od koristi u profesionalnoj karijeri.

U 2020. godini osam studenata sa ALU, u sararadnji sa timovima kustosa u Sarajevu i u New Yorku, predali su svoje umjetničke prijedloge na konkurs. Timovi kustosa su potom odabrali pobjednika, studenticu grafičkog dizajna Eminu Škaljić. Njen rad prikazuje Njujorške ulice zajedno a Titovom ulicom iz Sarajeva. Njen projekt će biti prikazan na svim BHFF reklamnim materijalima u 2020.

Cilj projekta je da se pripremi umjetnički rad koji predstavlja identitet BiH ali i New York-a, te koji bi tumačio kako se te dvije različite kulture preklapaju kroz BHFF. Teme filma, identiteta, dislokacije i kulturoloških stereotipa su uključene u odabranu umjetničku viziju i rješenje.

ALU i BHFF vjeruju da će posjeta New Yorku biti od značaja za njen akademski i profesionalni razvoj, kao i inspiracija za ostale sudionike konkursa.

BHFF zahvaljuje kustoskom timu u Sarajevu, ALU profesoru Bojanu Hadžihaliloviću i Sandru Drinovcu.

BHFF čestita Emini Škaljić na ovom priznanju te zahvaljuje svim studentima na ALU koji su sudjelovali na projektu, čiji prijedlozi će također biti prikazani na svečanom zatvaranju BHFF-a. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

New York potresao rijetki zemljotres

Dvadeseto izdanje Bosanskohercegovačkog film festivala u New Yorku od 24. do 27. aprila

Kosovska ministrica: Rusija je ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'