Bosna i Hercegovina     | 09.02.2020. 14:28 |

Advija Podžić iz Goražda ljubav prema rukotvorinama pretvorila u hobi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. februara (FENA) - Kako ideju pretočiti u djelo i skazati svoju kreativnost, svjedoči i primjer Advije Podžić iz Goražda. Nezaposlena supruga i majka odlučila je na lijep način iskoristiti svoje slobodno vrijeme izradom zanimljivih i neobičnih radova. Ističe da su je rukotvorine zanimale oduvijek, a sada je kaže pronašla novi način da ispuni dušu i malo popravi i kućni budžet.

- Po zanimanju sam mašinski tehničar ali nažalost nikada nisam radila. Bilo je nekoliko poziva sa biroa baš u mojoj struci, ali je uslov bio da znam njemački jezik  tako da su te prilike propale. Tražila sam i druge poslove, ali pošto su djeca bila mala, na razgovoru to nije odgovaralo poslodavcu ili meni nije nešto odgovaralo, tako da nisam radila - priča Advija.

Napominje da je oduvijek radila ručne radove i to ju je privlačilo, pa se sada odlučila više posvetiti ovom hobiju.

- Sada kada su djeca već odrasla, imam malo više slobodnog vremena. Normalno, kao i svaka domaćica, žena koja ima porodicu, imam i obaveze, ali nađe se i tog slobodog vremena koje koristim za sebe. Malo se opustim uz ove radove koje radim, to mi je baš relaksacija. Neobične ruže i drugi predmeti koje izrađujem baš me ispunjavaju. Najprije sam te radove uglavnom radila za sebe ili da poklonim nekome, a sada mi je drago da su ih prepoznali i drugi koji žele ukrasiti svoj dom, obradovati nekoga uz prigodan datum, godišnjicu, rođendan i slično - dodaje.

Neobične ruže i lampe od eva pjene, nadstolnjaci od mrežice i saten trake, prstenovi za escajg, ukrasne i  korpice za salvete, ikebane, škrinje sa cvijećem, mede i srca od ruža samo su dio bogate kolekcije Advijinih radova, koji krase mnoge domove.   

- Ideje su dolazile putem društvenih mreža. Istraživala sam, nalazila video zapise. Savladala sam tehniku pravljenja ruža od papira, međutim iako lijepi, ti radovi su teži za održavanje. Ako ga operete ništa, a svaki ukras koji stoji upraši se i tako sam tragala dalje. Eva pjena je nešto novo bar za mene u tom trenutku bilo, i onda sam odlučila pokušati. I tako, jedna po jedna ruža, usavršila sam se. Sada sam prilično zadovoljna jer eva pjena je veoma zahvalna, dugotrajna. Može se oprati  tušem, ostavite da se osuši i to je to. Jednu ružu srednje veličine na postolju mogu napraviti za da s tim da ja napravim ružu a muž postolje. Postolje se radi od cijevi koje moraju biti na toplom, da bi se mogle savijati. To zajedno nas dvoje oblikujemo kako nam odgovara ili kako neko želi. Ruže se lijepe na postolje, dodaju s neki detalji i to je to - pojašnjava Advija.

Istče da, iako treba vremena da se nešto napravi, za nju to nije zahtjevno i uvijek razmišlja na koji način da obogati svoju kolekciju.

- Planiram proširiti asortiman uz predstojeće praznike, Dan zaljubljenih ili Dan žena. Nije toliko zahtjevno sve to praviti, koliko mi je problem repromaterijal koji ne mogu nabaviti u Goraždu. To moram ili naručiti poštom ili otići do Sarajeva. Posla ima, jer moraš biti pažljiv, lijepo to napraviti, posvetiti se, da se nešto ne bi odlijepilo, pokvarilo. Raduje me da su ljudi prepoznali ove radove,  bilo je nekih narudžbi, ništa pretjerano. Gledam da su realne cijene na današnjem vremenu. Meni u suštini neka pokrije materijal jer više to radim iz ljubavi i sam zadovoljna sam.  Smatram da uvijek možete pronaći način da radite nešto korisno, bitno je samo imati ideju, biti kreativan i potruditi se. Ništa nije u životu lako pa ni ovo, ali kada to radite iz ljubavi onda nije ništa teško - zaključuje Advija Podžić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom