Bosna i Hercegovina     | 09.02.2020. 16:13 |

Goražde osmu godinu dio globalne kampanje 'Jedna milijarda ustaje i pleše'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. februara (FENA) – Goražde će i ove godine biti dio globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje i pleše“ u znak podrške žrtvama nasilja.  

Osmi put Udruženje žena "Seka“ 14. februara organizirat će istoimenu manifestaciju na platou Gradske dvorane "Mirsad Hurić“. 

Po riječima stručne saradnice za rad sa djecom i mladima udruženja "Seka“ Amine Sarajlić, globalna kampanja "Jedna milijarda ustaje i pleše“ zamišljena je i kreirana kao jednodnevni događaj koji ima za cilj da pokaže svijetu brojnost i solidarnost sa žrtvama nasilja i nepravde.

- To je zapravo poziv svima nama da taj dan izađemo na ulice i da uz muziku, ples i pjesmu pokažemo našu snagu protiv nasilja, jer mi biramo mir a ne nasilje. Broj jedan u nazivu ove kampanje simbolizira jednu milijardu žena koje svakodnevno trpe nasilje. Iako je to fokus kampanje, taj dan u Goraždu ne želimo da zanemarimo ni veliki broj djece, mladih, ali i starih osoba koje trpe nasilje - istakla je Sarajlić.

U Centru za edukaciju, terapiju u demokratski razvoj kuće "Seka“ privode se kraju intenzivne pripreme za organizaciju ovog događaja.

- Pod motom 'Ustanimo-plešimo-zaustavimo' iz grada sa Drine bit će poslana ruka podrške svim žrtvama nasilja. Pored toga zajedničkim plesom nastoji se probuditi svijest kod građana prvenstveno mladih osoba bez kojih bi se ova manifestacija u našem gradu teško organizovala. Na prvom mjestu tu su učenici osnovnih i srednjih škola i dosad imamo prijavljenih oko 170 učesnika, uključujući i naše aktiviste i aktivistkinje koji će prirediti edukativno-zabavni program - naglasila je ona.

Dodala je da je podršku u organizaciji ovog događaja pružio i Centar za socijalni rad BPK, Centar za kulturu Goražde, Grad Goražde, Kulturno udruženje mladih (KUM) i Rock škola.

Sarajlić navodi da problema nasilja nije pošteđen ni BPK Goražde.

- Koordinaciono tijelo za prvenciju i suzbijanje nasilja na području BPK Goražde intenzivno radi u saradnji s drugim nadležnim institucijama. Korak naprijed je da imamo izrečene prekršajne mjere za počinioce nasilja, što do sada nije bio slučaj. I dalje postoji problem smještaja žrtava jer je potrebno osigurati bar dvije uslovne stambene jedinice koje će poslužiti kao sigurni stan - riječi su stručne saradnice za rad sa djecom i mladima udruženja "Seka“.

Učesnici ovogodišnje manifestacije na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić” i ove godine otplesat će revolucionarni ples “Break the chain” i tako glasno reći “NE” svim oblicima nasilja.

Globalna kampanja “Jedna milijarda ustaje i pleše” provodi se u 180 zemalja svijeta s ciljem prevencije nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana