Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 10:53 |

Na skupštini Panevropske unije o prijemu zemalja jugoistoka Evrope u EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Počasni predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Franjo Topić  na Generalnoj skupštini koja je zasjedala u Europskom parlamentu u Strasbourgu  izabran  je u predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije, dok je predsjednik Alain Terrenoire potvrdio novi petogodišnji mandat na čelu ove organizacije, saopćeno je iz HKD Napredak.

Predsjednik Terrenoire u svom se govoru osvrnuo se na prethodnike, osnivača Paneuropske unije Richarda Coudenhovea Kalergija i dugogodišnjeg predsjednika nadvojvodu Otta von Habsburga, te dao naglasak i na zemlje jugoistoka Europe, naglasivši  da što prije se moraju  u EU  integrirati Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

-To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina - naglasio je Terrenoire.  

Predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić, podnio je izvješće o radu Paneurope BiH koja je jedna od najaktivnijih organizacija u paneuropskoj obitelji. On se osvrnuo na evropsku politiku proširenja prema zapadnom Balkanu.

- Samo je jedna zemlja, Hrvatska, primljena u Europsku uniju. Nije puno urađeno po pitanju prijema. EU mora otvoriti pregovore s Makedonijom i Albanijom i radi tih zemalja i svoga kredibiliteta. Perspektiva punog članstva ostalih zemalja mora biti zajamčena, a zemlje zapadnog Balkana trebaju se uključiti u raspravama o budućnosti cijele Europe. Nadam se da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata bez nepotrebnih kašnjenja - kazao je između ostalog Topčagić.

 Na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH ima podršku Panevropske unije na svom evropskom putu (VIDEO)

Ministar Dedić razgovarao s premijerom Posavskog kantona i ministrom poljoprivrede

Premijer Posavske županije čestitao Dan policije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana