Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 12:23 |

Kasumović: Zakon u ovakvim situacijama poznaje samo privremeno finansiranje

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. februar (FENA) – Gradsko vijeće Zenice (GVZ) nije danas usvojilo dnevni red pa nije ni razmatrana Odluka o privremenom finansiranju tog grada do 31. marta ove godine.

Vijećnici parlamentarne većine, koju u GV Zenica čine SDA, A-SDA i SBB, nisu željeli glasati za dnevni red bez Prijedloga budžeta za 2020. godinu, jer gradonačelnik Fuad Kasumović nije ispunio njihov zahtjev da za današnju sjednicu dostavi i taj dokument. Kasumović je Prijedlog budžeta za 2020. godinu već dva puta povlačio sa dnevnog reda, a danas je, uprkos insistiranju vijećnika te parlamentarne većine, dostavio Odluku o privremenom finansiranju do 31. marta ove godine.

- Ponavljam, zakon u ovakvim situacijama poznaje samo privremeno finansiranje. Nažalost, jedini ko može donijeti tu odluku je GV. Grad, nažalost, i dalje stoji, privremenog finansiranja nemamo... Meni je žao najosjetljivijih kategorija - izjavio je nakon sjednice novinarima gradonačelnik Kasumović, koji je najavio da u sadašnjim okolnostima mogu plaćati samo obaveze po vanjskom dugu.

Zakon, napomenuo je Kasumović, nalaže da, ako se do 31. decembra ne usvoji budžet, mora se usvojiti privremeno finansiranje.

Na novinarsko pitanje da li ostaje pri odluci da neće ponuditi budžet koji će sadržavati amandmane za finansijsku podršku JKP Zenicatrans-prevoz putnika te put za Babino, postavio je kontra pitanje „da li je moralno da ulaže u kantonalne projekte, a ne u svoje, gradske“.

Sindikat državnih službenika i namještenika Grada Zenica, na pres-konferenciji održanoj 27. januara, najavio da će, ako do 5. februara ne bude usvojen neki od finansijskih dokumenata za deblokadu, poslije 5. februara održati štrajk upozorenja. Kasumović je kazao kako do sada nije razgovarao s predstavnicima sindikata.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Dijana Bešić kazala je da su se današnjim neusvajanjem dnevnog reda „vijećnici izjasnili da ne žele raspravljati niti o dnevnom redu, niti o privremenom finansiranju sve do momenta dok gradonačelnik ne izvrši svoju zakonsku, statutarnu, poslovničku obavezu i dostavi Prijedlog budžeta“.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zenički vijećnici potvrdili kandidaturu Sande Alispahić za GIK, SDA najavila krivične prijave

Gradsko vijeće Zenice jednoglasno usvojilo budžet za 2020. godinu

Gradsko vijeće Zenice bez kvoruma za zasjedanje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo