Kultura     | 10.02.2020. 14:01 |

Aktivnosti na digitalnom očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Predsjednik Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA Dragan Golubović i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" Sanjin Kodrić potpisali su Memorandum o saradnji kojim se formalizuje njihova saradnja, nastala kao rezultat želje za promocijom i razvojem postojećih te pokretanja novih projekata koje realizuje Udruženje DIGI.BA, a imaju za cilj afirmaciju kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz digitalnu formu.

Strane potpisnice Memoranduma će razmjenjivati informacije i izvještaje u vezi sa potpisanim dokumentom, a usaglašeno je da će djelovati u skladu sa Međunarodnim konvencijama i postojećom državnom regulativom, saopćeno je iz Udruženja DIGI.BA.

- Vjerujemo da temeljem zajedničkog rada i tako ostvarene sinergije možemo značajnije doprinijeti zaštiti i vidljivosti naše kulturne baštine, naročito u digitalnoj formi, što smatramo posebno važnim s obzirom na savremeni digitalno-informacijski trenutak. Zato ćemo, u skladu s našim mogućnostima, podržati neke, nama sadržajno-programski bliske projekte koje realizira Udruženje DIGI.BA i prezentirati ih na digitalnoj platformi BZK "Preporod", a što bi trebao biti samo prvi, početni korak u našoj saradnji - izjavio je predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić.

Predsjednik Udruženja DIGI.BA Dragan Golubović rekao je da Sporazum definiše da će BZK "Preporod" preuzeti 'brigu' o tri projekta koji je Udruženje implementiralo posljednjih godina.

- Da budemo precizni, riječ je o projektima "Virtualni muzej genocida nad Bošnjacima", "Devet disidenata", koji je prvi BH VR film i online prezentacije Ismeta i Muhsina Rizvića. Zahvaljujući rukovodstvu BZK "Preporod", ovi projekti ubuduće će biti dostupni na online platformi BZK "Preporod" – izjavio je Golubović. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Za sreću doma i naroda' povodom 120 godina od osnivanja BZK Preporod

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

U Ljubuškom obilježeno 120 godina BZK Preporod

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana