Svijet     | 10.02.2020. 14:01 |

Stranka Novi Azerbejdžan osvojila najviše mjesta u parlamentu

FENA Hana Imamović

BAKU, 10. februara (FENA) - Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) Azerbejdžana nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora najviše poslaničkih mjesta u parlamentu osvojila je stranka predsjednika Ilhama Alijeva Novi Azerbejdžan, javlja dopisnica Fene.

Prijevremeni izbori održani su nakon što je predsjednik Alijev izdao naredbu o raspuštanju parlamenta 5. decembra prošle godine, a parlament je to gotovo jednoglasno zatražio od njega nakon što je premijer podnio ostavku.

Kandidati iz vladajuće stranke Yeni Azerbaijan (Novi Azerbejdžan) osvojili su 69 od 125 mandata u jednodomom parlamentu, prema do sada prebrojanim glasovima.

Više od 5,3 miliona registriranih birača moglo je ostvariti svoje demokratsko pravo na više od 5.500 biračkih mjesta. Na izbore je izašlo više od dva i po miliona ljudi, što čini izlaznost od 47,81 posto.

Na izborima je bilo 1.314 kandidata za Milli Mejlis (parlamentarna skupština). Njih 246 predložile su političke stranke, od kojih 11 inicijativne grupe birača, a 1.057 osoba se pridružilo izborima na vlastitu inicijativu.

Više od 90.000 ljudi bilo je akreditirano da prati izborni proces. Među njima su lokalni posmatrači, strani parlamentarci, predstavnici ljudskih prava i novinari iz 58 zemalja.

Na telefonsku liniju CIK-a stiglo je gotovo 280 žalbi, kazao je novinarima zamjenik predsjedavajućeg CIK-a Rovzat Gasimov, a neke od njih su tehničke prirode.

- Pored toga, postoje i određene informacije koje će CIK istražiti. Iako informacije nisu dobivene službenim putem, CIK sa svim podacima postupa s najvećom ozbiljnošću - dodao je.

Zamjenik predsjedavajućeg CIK-a je napomenuo i da sve tvrdnje o eventualnim kršenjima zakonskih odredbi trebaju biti istražene te je najavio da ako se dokažu kao tačna CIK će poduzeti ozbiljne mjere.

- Ako se utvrdi neispravnost rezultata ili utvrdi bilo koji slučaj koji se može okarakterizirati kao krivično djelo, CIK će uputiti žalbe nadležnim tijelima u vezi s tim - zaključio je.

Prema odredbama Izbornog zakona, CIK bi u roku od 20 dana od dana održavanja izbora trebao objaviti konačne rezultate za parlament.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!