Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 14:43 |

Ministarstvo poljoprivrede RS o odluci Ustavnog suda BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 10.februara (FENA) – Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske tvrde da je Ustavni sud Bosne i Herecegovine iz, kako navode, „čisto političkih razloga“ donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS.

-Bosna i Hercegovina po Ustavu BiH nema svoju imovinu, nego imovina pripada entitetima, osim ako su se u određenom slučaju o tome usaglasili entiteti.

Ustav BiH ni u jednom dijelu ne daju izričito pravo BiH, niti daje nadležnost bilo kom organu BiH da kroz zakonodavnu ili drugu normativnu aktivnost reguliše imovinska prava na poljoprivrednom zemljištu - navodi se u saopćenju ovog resora Vlade RS-a.

Iz odredbi Ustava RS, koje su ustavni osnov za donošenje navedenog Zakona, jasno proizilazi, kako dodaju, da taj bh. entitet ima nadležnost za donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno ima nadležnost da reguliše sva pitanja koja su od značaja za poljoprivredno zemljište, kao dobro od opšteg interesa, pa i pitanje svojine na poljoprivrednom zemljištu.

-Osim toga, Ustavni sud BiH je odlukama u tri predmeta iz marta i aprila 2017. i oktobra 2018. godine potvrdio da poljoprivredno zemljište, kao dobro od opšteg interesa, nije bilo predmet privatizacije i da je vlasništvo RS. Naime, Ustavni sud BiH je u navedenim predmetima potvrdio odluke Okružnog suda i Vrhovnog suda RS 'kojima je utvrđeno da poljoprivrednim zemljištem, kao i zemljišnoknjižnim evidencijama i drugim javnim registrima upisano kao državno vlasništvo, upravlja i raspolaže RS, odnosno da se radi o nekretninama koje su stvarno i faktičko vlasništvo RS sa 1/1 dijela' - tvrdi se u saopćenju entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta