Svijet     | 10.02.2020. 16:46 |

Papa Franjo u posjeti Malti 31. maja

FENA Internet

VATIKAN, 10. februara (FENA) - Papa Franjo posjetit će mediteransku otočnu državu Maltu 31. maja, saopćio je Vatikan u ponedjeljak, potvrđujući njegovo prvo putovanje u inostranstvo u ovoj godini.

Malteški nadbiskup Charles Scicluna izjavio je kako očekuje da će posjeta staviti u prvi plan potrebu da Malta prihvati migrante, bez obzira na svoju malu površinu.

- Papa je podsjetio svijet trebamo prihvaćati jedni druge, opraštati jedni drugima i primati migrante koji dolaze na obale naših otoka tražeći sigurno utočište i ljudsko dostojanstvo - izjavio je Scicluna objavljujući posjetu.

U decembru se Franjo sastao s odlazećim malteškim premijerom Josephom Muscatom, koji je podnio ostavku zbog posljedica istrage  ubistva novinarke Daphne Caruana Galizia koja se bavila antikorupcijskim temama.

Scicluna je sugerirao da će o kontinuiranoj krizi zbog ubistva također biti riječi tokom posjete, rekavši da će Maltežani iskoristiti priliku Franjine posjete da „zacijele rane koje su stvorene na našem društvenom biću“.

Dvojica vodećih malteških svećenika veoma su bliska Franji.

 Scicluna je dugogodišnji tužilac Vatikana za seksualna zlostavljanja, koji je pomogao Franji nakon što argentinski papa nije uspio da se na efikasan način bavi skandalom sa seksualnim zlostavljanjem u Čileu. Scicluna ima sjedište u Valletti, ali je zadržao visoku poziciju u Vatikanu koja mu omogućuje da se bavi takvim slučajevima.

Biskup Mario Grech predvodi Katoličku crvu na malteškom otoku Gozo. Njega je imenovao Franjo u prošloj godini da preuzme vatikanski ured koji koordinira biskupski sinod, sastanke o temama bitnim za crkvu.

Ostala papina putovanja o kojima se govori su posjete Indoneziji i  Istočnom Timoru u drugoj polovini  ove godine, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel